De KNRM in actie

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Op een zonnige middag in augustus ging FlakkeeNieuws voor u een kijkje nemen bij de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij in Stellendam.

Het reddingstation Stellendam, alsook het reddingstation Ouddorp, is niet meer weg te denken op het eiland Goeree-Overflakkee. Gemiddeld zo 1,5 keer per week komt het reddingstation in actie, zowel voor de beroeps- als voor de recreatievaart. Toch ligt er in Stellendam nog maar sinds 1927 een reddingboot gestationeerd. Een lange historie voor de Stellendamse redders zit er dus nog niet op, maar zij kunnen met hun acties wel aantonen dat het oprichten van reddingstation Stellendam een goede zaak is geweest.

Toen FlakkeeNieuws kwam kijken bij het station in de buitenhaven van Stellendam lag er een naar verhouding te kleine boot aan de grote kade. Wat bleek, de reddingboot ‘Prins Margriet’ was achtergelaten in het Goereese Gat en reddingboot ‘Willemtje’ lag nu afgemeerd. De grote reddingboot ‘Prins Margriet’ was vandaag aan de buitenkant helemaal schoon gemaakt. Dit gebeurt twee keer per jaar en wordt door de vrijwilligers allemaal zelf gedaan. Voordat de grote reddingboot werd opgehaald kon uw verslaggever genieten van een demonstratie van reddingboot Willemtje. Met zo’n 60 km per uur schoot de boot over het water richting de vuurtoren van Ouddorp. Geen golf te hoog, geen bocht te krap. Tijdens de tocht passeerden we verschillende plezier- maar ook beroepsvaartuigen. Een vriendelijk handgebaar maakt duidelijk dat de mannen van de KNRM geen onbekenden zijn. De schippers weten dat de bemanningen 24 uur per dag, 365 dagen per jaar klaar staan om uit te varen en hulp te bieden.

Stellendam is lang buiten het gezichtsveld van de Redding Maatschappij gebleven. Ten noorden van de vissersplaats opereerden de reddingboten van Hoek van Holland, en iets ten zuiden van Stellendam lag Ouddorp, dat al sinds 1871 over een reddingstation beschikt. De bestuurders van de Redding Maatschappij kozen in die regio eerder voor Goedereede, Zierikzee en Hellevoetsluis. Ook toen begin jaren ‘20 gekeken werd naar de meest geschikte haven voor een nieuw te bouwen motorreddingboot, leek de keuze te vallen op Hellevoetsluis. Maar om meerdere redenen viel de keuze uiteindelijk toch op Stellendam. In 1927 werd daar de Koningin Wilhelmina gestationeerd.

De opkomst van de watersport had tot gevolg dat de Redding Maatschappij in 1995 overging tot de stationering van een tweede reddingboot in Stellendam. De snelle reddingboot John Stegers werd ingezet voor hulpverlening op het Haringvliet. De John Stegers werd voor het eerst gealarmeerd op 1 januari 1995, de dag waarop de reddingboot in dienst werd gesteld. In 2003 werd de John Stegers vervangen door de Willemtje.

Voor het werk op de Noordzee kreeg het reddingstation Stellendam ook een snelle reddingboot, en wel in het jaar 2001. De reddingboot De Zeemanspot (de 3e reddingboot, opvolger van President J.V. Wierdsma) maakte in dat jaar plaats voor de snelle all-weather Rigid Inflatable-reddingboot Prinses Margriet. Deze reddingboot, afkomstig van het reddingstation Breskens, heeft een topsnelheid van ruim dertig knopen (De Zeemanspot 11 knopen). De boot is zelfrichtend, beschikt over waterjets i.p.v. schroeven en heeft een gereddencapaciteit van 75 personen.

Met de snelle Prinses Margriet aan de buitenkant, de snelle Willemtje aan de binnenkant en twee gemotiveerde bemanningen kan worden gesteld dat het reddingstation Stellendam op alle fronten is toegerust voor het werk waarvoor zij in het leven is geroepen. De bemanningen staan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar klaar om uit te varen, beschikkend over het beste materieel dat er voor hen te krijgen is.

Kijk voor foto's in het fotoboek van FlakkeeNieuws.nl

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina