Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Ontslag bedreigde werknemers vroegtijdig hulp

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Iedereen die werkloos dreigt te worden, kan voortaan bij het vinden van een baan hulp van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) krijgen al vóór de eerste werkloosheidsdag. Dit betekent dat UWV preventieve reïntegratietrajecten kan inkopen voor met ontslag bedreigde werknemers die niet direct bemiddelbaar zijn. Een werknemer moet wel aantonen dat hij binnen vier maanden op straat komt te staan.

Dit is de kern van een wijziging van de Werkloosheidswet en de Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten (REA) die minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Die wijziging volgt op een experiment met de vervroegde inzet van reïntegratiemiddelen voor mensen die worden bedreigd met ontslag. Dit experiment loopt nog tot 1 juli 2005. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet per 1 juli 2005 in werking treedt.

Het doel van het vroegtijdig inzetten van hulp bij het vinden van een baan is te voorkomen dat iemand zonder werk komt te zitten. De aangeboden hulp wordt intensiever als CWI oordeelt dat het voor iemand moeilijker zal zijn snel weer aan het werk te komen.

Minister De Geus regelt in het wetsvoorstel ook dat werkloze WAO’ers die scholing volgen recht krijgen op een WW-uitkering tot het einde van die opleiding. Het gaat dan om WAO’ers die als gevolg van de operatie waarbij eenmalig alle WAO’ers onder de 50 jaar worden herbeoordeeld (vanaf 1 oktober 2004) geheel of gedeeltelijk in de WW komen.

Overheidswerkgevers dragen zelf het risico van werkloosheid van hun ambtenaren. Ze zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor de betaling van een werkloosheidsuitkering aan een ontslagen werknemer. Nieuw is dat overheidswerkgevers ook (financieel) verantwoordelijk worden voor het bieden van hulp bij het vinden van een baan voor ontslagen medewerkers. Op deze manier kunnen overheidswerkgevers zelf invloed uitoefenen op de werkloosheidsduur van de werknemers.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina