Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Aanleg bergbezinkbassin te Herkingen

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Achter het riooloverstort, dat uitkomt in een sloot achter de Krammerstraat in Herkingen, is onlangs in opdracht van de gemeente Dirksland gestart met de aanleg van een zogenaamd bergbezinkbassin.

 Bij hevige regenval komt de riolering op een gegeven moment vol te staan, omdat de pompen het niet aankunnen om al het rioolwater af te voeren naar de afvalwaterzuivering. Het is noodzakelijk om op diverse plaatsen overstorten op het rioolstelsel aan te brengen, omdat anders dit water op straat zou komen te staan.

Als een dergelijk overstort gaat werken, komt er verdund huishoudelijk afvalwater in het oppervlaktewater terecht. Om de verontreiniging van het oppervlaktewater, als gevolg van aangescherpte milieuwetgeving, vanuit de rioolstelsels verder te beperken, is het op sommige plaatsen noodzakelijk dat achter riooloverstorten bergbezinkbassins worden aangelegd. Een bergbezinkbassin is een ondergrondse betonnen kelder voor de opslag van rioolwater en maakt deel uit van het rioolsysteem.

Bij hevige regenval vloeit het rioolwater, dat direct in het oppervlaktewater terecht zou komen, nu eerst in het bergbezinkbassin. Deze grote betonnen bak "buffert" de overmaat aan rioolwater. Mocht dit niet voldoende zijn, dan zal er alsnog rioolwater overstorten in het oppervlaktewater. Door de tussenkomst van een bergbezinkbassin zal de snelheid waarmee dan nog water overstort in het oppervlaktewater sterk worden gereduceerd. Doordat de snelheid van het overstortende afvalwater afneemt, zullen de verontreinigde vaste delen in het bassin bezinken, waardoor het afvalwater dat alsnog overstort in het oppervlaktewater redelijk schoon is. Door deze maatregelen wordt dus een behoorlijke reductie behaald op de totale hoeveelheid vervuiling, die anders in het oppervlaktewater terecht zou komen.

Na de regen zal, door het wegpompen van het afvalwater, het peil in het rioolstelsel dalen. Zodra het waterniveau in het rioolstelsel ver genoeg is gedaald, wordt het rioolwater dat in het bassin is achtergebleven teruggepompt in de riolering. Vervolgens wordt het afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Als het bassin bijna leeg is, zorgt een automatisch spoelsysteem ervoor dat de in het bassin bezonken slib wordt opgewoeld en het bassin wordt gereinigd. Hierna wordt dit slib, inclusief het laatste afvalwater, eveneens teruggepompt in de riolering en afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie.

De aanleg van het bergbezinkbassin wordt uitgevoerd door Aannemingsmaatschappij M.J. Oomen BV uit Sprundel. Deze maatschappij heeft het werk aangenomen voor een bedrag van € 97.000,--, exclusief B.T.W. De investering betekent echter een duidelijke verbetering voor het milieu en de woonomgeving.

De aanleg van dit bergbezinkbassin is mede mogelijk gemaakt door medefinanciering uit het Europees Oriëntatie en Garantiefonds voor de Landbouw.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina