Nu op de radio: Weekendmix

Scheiding GFT-afval blijft succesvol

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Nederlanders blijven consequent Groente-, Fruit- en Tuinafval scheiden van het andere huisvuil. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie in opdracht van het ministerie van VROM over 2004. Vorig jaar is waarschijnlijk vijf procent meer GFT ingezameld dan het jaar ervoor. Na de zomer worden de definitieve cijfers verwacht.


Nederland zamelt sinds 1995 jaarlijks circa 1,4 miljoen ton GFT-afval in. Dat staat gelijk aan 90 kilo per inwoner, waarvan de helft gescheiden van het andere huisvuil wordt ingezameld. Composteren is voor de meeste gemeenten goedkoper dan verbranden en daarom handhaven zij deze gescheiden GFT-inzameling. Bovendien zullen de tarieven voor het verwerken van GFT-afval de komende jaren waarschijnlijk dalen als gevolg van bijvoorbeeld toegenomen marktwerking.

Staatssecretaris Van Geel heeft afgelopen jaar besloten dat gemeenten wettelijk verplicht blijven om GFT gescheiden in te zamelen. Wel gaat hij de gemeenten wat meer vrijheid geven om de inzamelplicht beter toe te spitsen op de lokale situatie. Veel gemeenten hebben er al voor gekozen om in wijken met veel hoogbouw te stoppen met GFT-inzameling.

Gescheiden inzamelen van GFT-afval zorgt ervoor dat er minder afval naar de Nederlandse afvalverbrandingsovens en stortplaatsen gaat. Het ingezamelde GFT-afval is van goede kwaliteit en wordt doorgaans verwerkt tot compost, dat wordt gebruikt in de land- en tuinbouw. Staatssecretaris Van Geel wil dat dit ook in de toekomst zo blijft. Hij heeft daarom de Tweede Kamer voorgesteld compost een competitief voordeel te geven boven dierlijke mest, zodat agrariërs ook bij strengere mestwetten compost kunnen blijven gebruiken.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina