Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Bureau Slachtofferhulp Middelharnis krijgt onderkomen in politiebureau

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

In Sommelsdijk werd afgelopen donderdagmiddag 20 oktober 2005 de nieuwe huisvesting van Bureau Slachtofferhulp Middelharnis officieel geopend. Slachtoffers van misdrijven en verkeersongelukken hebben recht op adequate hulp, is het uitgangspunt van Slachtofferhulp. Ook op Goeree-Overflakkee. Een nauwe samenwerking tussen de politie en Bureau Slachtofferhulp is daarbij van groot belang. In nauw overleg met de politie werd dan ook overeengekomen dat een werkruimte in het politiebureau zeker tot de mogelijkheden zou moeten behoren en zelfs de beste optie zou zijn. Die weg werd dan ook ingeslagen, zodat Bureau Slachtofferhulp Middelharnis thans officieel werkruimte heeft in het politiebureau aan de Olympiaweg te Sommelsdijk.


Burgemeester mevrouw G. de Vries-Hommes van de gemeente Middelharnis verrichtte donderdagmiddag de openingshandeling. Ze deed dat door met een forse haal een rood stuk papier van voor een handgemaakt ‘publicatiebord’ te rukken, waardoor deze creatie zichtbaar werd: een flink stuk papier dat aan de buitenkant van de entree van het politiebureau op het glas was geplakt en waarop met stift stond gekalkt dat híer het Bureau Slachtofferhulp gevestigd is. Maar het eigenlijke naambordje dat onthuld zou worden, is aan de binnenzijde van het glas bevestigd en is ook heel wat kleiner dat die lap papier op het raam. En om dat kleine – officiële – bordje te onthullen, moest ook dat vel papier van voor het raam worden verwijderd en zie daar: de officiële opening was een feit.

Ontwikkeling
En het was “met buitengewoon genoegen”, zo zei mevrouw De Vries, dat ze deze handeling mocht verrichten. In een korte toespraak gaf ze aan dat Slachtofferhulp ontstaan is in de jaren ’70, toen een aantal oprichters het, kort en goed gezegd, ‘te gek voor woorden’ vond dat de zorg voor geweldplegers gedurende hun gevangenschap zo veel groter was dan de zorg en aandacht die aan slachtoffers van geweld werd besteed. “Waar immers moest een slachtoffer van lichamelijk geweld naar toe, met zijn of haar angst? Of als je na een beroving de straat niet meer op durft, of na een verkeersongeval niet meer op weg? Of als je na oplichting in een sociaal isolement dreigt te komen?”, zo gaf mevrouw De Vries aan. “Hulpverleners van het eerste uur zijn toen met zeer beperkte middelen en een grote dosis idealisme begonnen om hun diensten aan te bieden.”

“In de praktijk bleek echter dat door een te grote emotionele betrokkenheid en een gebrek aan deskundigheid een en ander toch niet altijd goed verliep. Een stuk professionalisering was dan ook gewenst. En die kwam er ook in de achterliggende jaren. Zo heeft Slachtofferhulp zich ontwikkeld van een ideële organisatie van mensen tot een professionele, erkende organisatie, bestaande uit 13 regio’s, waarin in totaal 1500 opgeleide vrijwillige medewerkers actief zijn, welke ondersteund worden door zo’n 250 beroepskrachten.”

Politiebureaus
Het Bureau Middelharnis van Slachtofferhulp valt onder de regio Rotterdam-Rijnmond/Zuid-Holland-Zuid. Deze regio kent negen bureaus, waarvan er inmiddels vier onderdak vonden in politiebureaus, zo gaf regiodirecteur van Slachtofferhulp mr. Annette Pleysier aan, toen zij na burgemeester De Vries het woord kreeg. In Middelharnis – dat nu dus het vijfde bureau is dat onder één en hetzelfde dak werkt als de politie – werken drie vrijwilligers, en mevrouw Pleysier verzekerde er heel blij mee te zijn dat Slachtofferhulp ook hier in het politiebureau zo welkom is.

Dat welkom werd zichtbaar bekrachtigd met een fraaie bos bloemen, die de buurtagent van Goedereede Leo Roseboom aan Annette Pleysier overhandigde. “Handhaving en hulpverlening onder één dak”, zo constateerde burgemeester De Vries tevreden, “dat kan maar tot één ding leiden: nóg meer begrip voor elkaars werk en daardoor meer zorg voor slachtoffers. En dáár gaat het om!”

Slachtofferhulp
Slachtofferhulp is er voor slachtoffers van een misdrijf of een verkeersongeluk. Ook voor (oog)getuigen, familie of bekenden kan geweld of een ongeval ernstige gevolgen hebben. Daarom kunnen ook zij bij Bureau Slachtofferhulp terecht. Slachtofferhulp Nederland geeft praktisch advies, juridische begeleiding en emotionele ondersteuning en probeert zowel de materiële als immateriële schade van slachtoffers zo veel mogelijk te beperken of weg te nemen. Hulp van mens tot mens. Slachtofferhulp helpt echter niet alleen bij het verwerken van emoties, angsten, pijn en frustraties, maar geeft ook informatie en advies over allerhande praktische zaken. Of praktische hulp bij het schrijven van brieven of het invullen van formulieren voor aanvragen met betrekking tot bijvoorbeeld rechtsbijstand, e.d. Men biedt hulp bij juridische zaken en schaderegelingen. Men gaat mee naar de rechtbank, advocaat, politie of arts. Of er kan worden doorverwezen naar deskundigen.

De vrijwilligers van Slachtofferhulp zijn speciaal opgeleid om slachtoffers deskundig te ondersteunen. Ze kunnen bovendien als ‘betrokken buitenstaander’ een natuurlijke afstand bewaren. Familie en bekenden kunnen immers niet altijd helpen een schokkende gebeurtenis te verwerken. Omdat slachtoffers zelden uit zichzelf met een duidelijke hulpvraag op instanties afstappen is wettelijk geregeld dat de politie bij een aangifte aan het slachtoffer vraagt of hij/zij bezwaar heeft als zijn/haar gegevens worden doorgegeven aan Slachtofferhulp; dat neemt dan – alleen als het slachtoffer zelf heeft aangegeven behoefte aan hulp te hebben – contact met hem/haar op. Daarnaast kunnen slachtoffers natuurlijk ook zelf contact met Slachtofferhulp opnemen.

Advies en hulp van Bureau Slachtofferhulp zijn gratis en er zijn geen wachttijden. Heeft u behoefte aan hulp van een Bureau, bel dan het centrale telefoonnummer 0900-0101 (lokaal tarief). U wordt dan doorgeschakeld naar het Bureau in uw regio. Maar u kunt Slachtofferhulp ook via Internet bereiken. Via de website www.slachtofferhulp.nl wordt er dan voor gezorgd dat uw elektronische hulpvraag rechtstreeks wordt gestuurd aan een Bureau Slachtofferhulp bij u in de buurt.

Door Hans Villerius.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina