Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Werken van Leon van Soelen in vitrines

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

In de maand mei 2006 wordt door het Vitrineproject extra aandacht aan Leon van Soelen, die namens Jong Flakkee deze maand de vitrine vult in de bibliotheek in Middelharnis.

Hij werd geboren op Goeree-Overflakkee en ondanks zijn opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming aan een hogeschool in Rotterdam blijft hij het eiland trouw en zou hier in de toekomst ook willen werken. Hij begon al vroeg met tekenen en zijn ouders stimuleerden hem in de culturele richting door o.a. museumbezoek. Uit zichzelf ondernam hij in 2003 een tocht langs allerlei galeries door heel het land op zoek naar schilderijen en projecten van onbekende kunstenaars met een relatie naar de straat. Kunst moet niet alleen binnen aan de muur maar mag /moet ook op straat de voorbijganger prikkelen of plezieren.

De leek denkt daarbij alleen aan graffiti op plaatsen waar men dat niet wil en daarom ergernis op roept, maar Leon denkt daar anders over en ziet kunst als een manier om mensen met elkaar te laten communiceren. Als voorbeeld noemt hij de werkstukken die hij speciaal voor het vitrineproject gemaakt heeft. Ze verbeelden het zwart-wit denken dat niet altijd prettig maar wel duidelijk is en het groen symboliseert het platteland. De foto-achtige beelden roepen vragen op zoals het vliegtuig dat van de overkant komt en er bedreigend uitziet maar wel mogelijkheden geeft tot contact met de rest van de wereld. De doorgeknipte koe roept diverse reacties op en dat is juist de bedoeling van Leon. Ook teksten zoals op zijn brievenbus vragen de lezer na te denken en een mening te vormen en daar eventueel over te discussiëren.

Het liefst maakt hij grote werkstukken als versiering op feesten en als hij zijn studie heeft afgerond zou hij het liefst hier met jeugd  willen werken; in dat kader deed hij al voor school een onderzoek naar de kunstbehoeftes van de jeugd hier en kwam tot de conclusie dat hier nog weinig mogelijkheden voor muziek en schilderkunst voor de jeugd is. Het slaan van bruggen tussen de behoeften van jong en oud kan een positieve bijdrage leveren voor de kunst en cultuur van dit eiland. Wat nodig is zijn mensen met een brede visie op kunst en die deze kunnen uitdragen naar anderen. Als voorbeeld voor een aansprekende kunstenaar op het eiland noemt hij Jaap Reedijk, die met zijn werk en zijn galerie/ kunstuitleen een breed publiek bereikt.

De inhoud van de vitrines in de maand mei 2006:

Huisartsenpraktijk Ouddorp: Marianne Bosch met keramiek
Gemeentehuis Goedereede: de postzegelclub
’t Haegse Huus in Stellendam: Gretha van Dijk met haar Oranjecollectie
Vroonlande Dirksland: kunstkring Dirksland
Ziekenhuis Dirksland: Peter Saarloos met houtdraaiwerk
De Geldershof Dirksland: Ron Vijfhuizen met beelden en Jan Cees Grinwis met modelbouw
De Samaritaan: Frank Mommersteeg met foto’s van zijn schilderijen.
De Goede Ree: Lydia de Lint met diverse creatieve produkten.
Gemeentehuis Middelharnis: Tuut van Kempen  samen met haar dochter
Bibliotheek Middelharnis: Leon van Soelen namens Jong Flakkee (zie boven)
Bibliotheek Oude Tonge: Jan Baks met foto’s
Gemeentehuis Oude Tonge: Miriam Zimmerman met schilderijen
Ebbe en Vloed: Suzan Offereins met schilderijen en twee beeldjes
’t Centrum in Ooltgensplaat: Mel Dale met beeldjes en teksten

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina