Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

SIOD spoort 60 miljoen euro aan fraude op

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vorig jaar fraude aan het licht gebracht voor een totaalbedrag van 60 miljoen euro. Het gaat hierbij om ontdoken belasting en sociale premies.

De opsporingsdienst heeft vorig jaar 68 gevallen van zware, complexe fraude onderzocht op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt. Het ging hierbij onder meer om zwart werk, illegale arbeid, valse identiteitsbewijzen en uitkeringsfraude. De sectoren waar de meeste SIOD-zaken zich afspeelden, waren de uitzendbranche, de land- en tuinbouw, de vleessector en de bouw. Hier bestaat een grote vraag naar laag opgeleide arbeidskrachten.

Opmerkelijk was dat de SIOD ook in sectoren als de ICT en gezondheidszorg sociale fraude aantrof. Dat is op zich frappant, omdat de fraude binnen die sectoren te maken had met hoger opgeleid personeel.

Steeds vaker stuit de SIOD op fraude met internationale aspecten, aldus het jaarverslag. Een voorbeeld was de tewerkstelling van Indiase programmeurs die onder het mom van het bijwonen van een vergadering naar Nederland waren gekomen. In werkelijkheid waren ze maandenlang bij financiële instellingen bezig om tegen lage tarieven software te installeren.

Ook bleek vorig jaar sprake te zijn van zogenoemde internationale detacheringsfraude. Werknemers uit een andere EU lidstaat werden door een Nederlands bedrijf in België aan het werk gezet. Zij lieten bij controles op de werkplek in België valse detacheringsverklaringen zien. Met zo’n verklaring wordt aangetoond dat de verzekeringsplicht voor de sociale verzekeringen niet in België, maar in Nederland ligt. In Nederland werd echter geen premie betaald en zo is een aanzienlijke schade voor de schatkist ontstaan.

De SIOD vindt preventie van fraude van groot belang. De dienst doet aanbevelingen voor aanpassing van wetten en regels om herhaling tegen te gaan.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina