Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Elektriciteitsproductie in hete zomer

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Tijdens de warme zomer van 2003 is Nederland net als de landen die ons omringen geconfronteerd met koelwaterbeperkingen bij de productie van elektriciteit. Ondanks de lange duur van de hitte en de droogte is er in Nederland uiteindelijk geen sprake geweest van een daadwerkelijk tekort aan capaciteit om elektriciteit op te wekken. Toch is de situatie aanleiding geweest om de problematiek nog eens goed tegen het licht te houden.

 Minister Brinkhorst evalueert in een brief aan de Tweede Kamer de gebeurtenissen van vorig jaar en geeft aan welke acties hij samen met de collega's van Verkeer en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en in overleg met relevante partijen gaat uitvoeren.

Enkele beleidsvoornemens:

  • In plaats van het generieke systeem waarbij de temperatuur van geloosd koelwater niet hoger mag zijn dan 30 graden Celsius, komt er een meer verfijnd systeem waar het gaat om het beoordelen van lozingen van koelwater. Daarbij vindt een meer genuanceerde afweging plaats tussen belangen van natuur en milieu en economische afwegingen. In het systeem zal gedurende een overgangsperiode een calamiteitenparagraaf worden opgenomen die in geval van hitte/droogte tijdelijk meer ruimte geeft voor lozing van koelwater, onder voorwaarde dat er geen blijvende schade aan het milieu wordt veroorzaakt.
  • Als rivieren in het buitenland sterk worden opgewarmd, heeft dit negatieve effecten op de mogelijkheden die Nederlandse bedrijven hebben om oppervlaktewater als koelwater te gebruiken. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat zal het initiatief nemen om het koelwateroverleg met ons omringende landen, dat in de jaren zeventig en tachtig wel plaatsvond maar sindsdien niet meer, te heropenen.
  • Vanaf nu wordt niet alleen tijdens warme perioden maar voortdurend over de beschikbare productiecapaciteit voor elektriciteit gecommuniceerd. De benoeming van de situatie van reservecapaciteit via kleurcodes zal worden verlaten, mede omdat de benaming Code Rood (waarbij sprake is van een reservecapaciteit van minder dan 700 Megawatt) zal worden gehanteerd in de in maart aangekondigde systematiek van bestrijding van terrorisme.
  • In situaties van een beperkte reservecapaciteit zal netbeheerder TenneT de volgende trits van maatregelen hanteren: 1. inzet van regelvermogen 2. inzet van reservevermogen 3. inzet van noodvermogen 4. oproep aan producenten om het nog niet beschikbare vermogen in te zetten 5. inzet van "gedoogvermogen" 6. annuleren van export en afschakelen van Nederlandse gebruikers
  • Regionale netbeheerders zijn verplicht om afschakelplannen te hebben. De minister van Economische Zaken, de regionale netbeheerders en de decentrale overheden zijn het erover eens dat het wenselijk is dat de afschakelcriteria meer worden geharmoniseerd. Daartoe heeft minister Brinkhorst drie prioriteitscategorieën in afnemende volgorde van prioriteit vastgesteld: Prioriteit 1: Openbare orde en veiligheid volksgezondheid, Prioriteit 2: Kritische processen industrie Nuts- en basisvoorzieningen, Prioriteit 3: Overige industrie, Openbare gebouwen, Bedrijven en Consumenten.
  • Het instandhouden van de elektriciteitsvoorziening en het voorkomen van grote schade aan het net of de elektronische infrastructuur en van uitbreiding van stroomstoringen staat altijd voorop. Bij langdurige stroomstoringen zal regelmatig worden geswitcht tussen afgeschakelde gebieden.
  • Minister Brinkhorst zal aan decentrale overheden een brief sturen waarin helder de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen met betrekking tot de afschakelplannen wordt aangegeven.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina