Anderhalf jaar alleen bedreigde topmonumenten

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media zal tot 1 januari 2006 alleen bij hoge uitzondering nieuwe rijksmonumenten aanwijzen. Dat geldt zowel voor archeologische monumenten als voor gebouwen. Voor topmonumenten die anders verloren zouden kunnen gaan is een uitzondering mogelijk.

 Van der Laan wil de komende anderhalf jaar gebruiken om nieuw beleid te ontwikkelen voor de selectie en het beheer van cultureel erfgoed. Dat beleid moet evenwichtig, beheersbaar en betaalbaar zijn. Eind 2005 zal Van der Laan dit vernieuwde beleid presenteren.

De komende anderhalf jaar ligt de aanwijzing van nieuwe rijksmonumenten dus vrijwel stil. In de aanloop naar het nieuwe selectiebeleid wil de staatssecretaris geen nieuwe aanvragen beoordelen op basis van de huidige criteria als duidelijk is dat die criteria op korte termijn worden herzien. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk voor bedreigde topmonumenten. Of het om een topmonument gaat is vooral ter beoordeling aan de Raad voor Cultuur. Ook in die gevallen waarin al gerede verwachtingen zijn gewekt dat tot bescherming zou worden overgegaan, kan een uitzondering worden gemaakt.  Aanvragen die al in behandeling zijn worden afgehandeld volgens het “oude” beleid.

Van der Laan heeft in haar beleidsbrief “Meer dan de Som“ (najaar 2003) aangekondigd dat ze het monumentenselectiebeleid wil herijken en actualiseren. De tijdelijke beleidsregel die ze nu afkondigt schept de ruimte om daaraan te kunnen werken.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina