Nu op de radio: Archipel in de ochtend

EZ maakt waarschuwen via mobieltje mogelijk

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Vanaf eind 2004 is het mogelijk om bij een calamiteit iedereen in de regio te waarschuwen via de mobiele telefoon. Zo kan bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk in de Beneluxtunnel al het verkeer in de regio gewaarschuwd worden via de mobiele telefoon. De techniek Cell Broadcast (CB) maakt dit mogelijk.

 Met dit systeem kan Nederland in 5000 stukken worden opgeknipt, en kan heel specifiek per locatie informatie worden verspreid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeersinformatie, smog-alert, calamiteitenberichten etc. Met deze vorm van dienstverlening is Nederland uniek in de wereld.

Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft LogicaCMG de opdracht gegeven om dit systeem voor de overheid beschikbaar te maken. Voor de ontvanger lijkt een Cell Broadcast-bericht op een SMS-bericht. Het ontvangen ervan is gratis. Een belangrijk verschil is dat voor het versturen van een SMS het nummer van de ontvanger bekend moet zijn, terwijl een CB-bericht te vergelijken is met een radiobericht. Iedereen in de omgeving met een mobiele telefoon ontvangt het. In vergelijking met SMS gaat het versturen van CB-berichten heel snel. CB is ongevoelig voor opstoppingen in het netwerk, waardoor in korte tijd heel veel berichten kunnen worden verstuurd. Binnen drie minuten is een bericht bij de ontvanger, ongeacht het aantal toestellen.

CB is een bestaande techniek die nu niet gebruikt wordt en maakt gebruik van GSM-antennes. De operators hebben aangegeven bereid te zijn CB in hun netwerken te implementeren. Hierdoor kan iedereen, onafhankelijk bij welke operator men is aangesloten, CB-berichten ontvangen. Economische Zaken wil twee jaar gebruik maken van dit systeem voor locatiegebonden publieke dienstverlening. Hierin participeren ook de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. Gezamenlijk betalen de ministeries 2,5 miljoen Euro om voor twee jaar over het CB-systeem te kunnen beschikken. De overheid reserveert hiermee op het CB-systeem gedurende deze twee jaar 40 procent van de capaciteit voor het locatiegebonden versturen van publieke informatie. De overige 60 procent kan worden gebruikt door private partijen.

Voor het ontvangen van CB-berichten moet de ontvanger van tevoren toestemming geven. Zo kunnen bijvoorbeeld commerciële berichten nooit ongewenst worden ontvangen. Na de twee jaar vindt een evaluatie plaats. In de komende twee jaar zal de overheid zich met name concentreren op locatiegebonden diensten als calamiteitberichten, verkeersinformatie en het informeren van burgers rondom virusinfecties. Minister Brinkhorst juicht het gebruik van Cell Broadcast toe: "Het is een kansrijk systeem dat bijdraagt aan een betere benutting van bestaande ict-netwerken en de noodzakelijke digitalisering van de overheid."

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina