Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Uitreiking Rijkspolitie Award

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Op 17 augustus 2004 heeft het bestuur van het Watersnoodmuseum een Award ontvangen: een bronzen wachtmeester. De Award werd in 1988 ingesteld als symbool voor politiemensen die zich hadden ingezet tijdens de ramp van 1953, en werd toen uitgereikt aan Commissaris der Koningin de heer Boertien. Hierna werden er nog vier uitgereikt, waarvan nu dus een in het Watersnoodmuseum staat.

Voorzitter Schoof kon een aantal genodigden welkom heten, waaronder een aantal vertegenwoordigers van de politie en de gemeente. Tevens was de Inspecteur-Generaal b.d. de heer Frackers met zijn echtgenote aanwezig. In het welkom van voorzitter Schoof noemde hij de taken die de politie had direct na de ramp: bergen en identificeren van slachtoffers het begeleiden van nabestaanden en het bewaken van eigendommen. Uit het gehele land kwam politie om hierbij te helpen.

Een van de sprekers was burgemeester Asselbergs van de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij memoreerde aan de rol van de politiemensen tijdens de ramp. Hij noemde het grote aantal gemeenten dat er toen was, en elke gemeente had zijn eigen politieman (die dan ook iedereen kende) wat van belang was bij de identificatie. Coordinatie tussen de gemeenten en/of politiemensen ontbrak geheel. Veel minder dan andere groepen die hulp verleenden, hebben zij achteraf de aandacht en waardering gekregen die ze hadden verdiend.

De heer Frackers kon zich helemaal vinden in de woorden van de burgemeester. Ook hij vond dat de politie ondergewaardeerd was, en dat dat de reden was van de instelling van de Award. Hij vertelde ook over zijn binding met het rampgebied, wat mede zijn beroepskeuze tot politieman heeft bepaald. Door de uitreiking van dit beeldje komt in ieder geval de politie positief in beeld. Hij onderstreepte de plaats waar het beeldje komt als een plaats waar de herinnering ook voor de toekomst zichtbaar blijft.

Voorzitter Schoof dankte de sprekers voor hun woorden en zei trots te zijn dat het museum dit beeldje heeft gekregen. Het beeld volgens hem de politieman van toen uit, zoals hij hem telkens tegenkomt in het fotobestand van het museum: met de lange jas en de platte pet. Hij plaatste het beeldje in de vitrinekast, geflankeerd door de oorkonde, die elke politie heeft gekregen en een fotocollage van politiemensen tijdens de ramp. Hij vertelde de aanwezigen dat in de toekomst zeker een wisseltentoonstelling zal worden gehouden over de rol van de politie. Hierop overhandigde Inspecteur-generaal b.d. Crackers aan de aanwezigen een door hem in 1953 geschreven gedicht als herinnering:

Ook nu weer stuit ik op gebeuren
Dat vaag en ondoordringbaar is

Starend over stormend water sta ik stil
En droom verlaten

Over wat een elk van ons gegeven is
En wat wij daarvan maken.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina