Nu op de radio: Koffie met...

16 runderen bij transport overleden

In natuurgebied Hellegatsplaten lopen Heckrunderen en Fjordenpaarden voor de begrazing. Er zijn op dit moment 116 runderen in het gebied. Het gaat om een kudde van gehouden dieren die jaarlijks gecontroleerd, geënt, gekeurd en gelabeld worden. Om overbegrazing van het gebied, dat 350 hectare beslaat, te voorkomen is ervoor gekozen om de kudde te reguleren. Jaarlijks worden daarom enkele tientallen runderen uit het gebied gehaald.

Begin februari 2012 zijn 38 runderen (16 stieren en 22 koeien) afgevoerd naar het slachthuis. De dieren zijn in goede conditie, gecontroleerd door een dierenarts, op transport gegaan op dezelfde wijze als eerdere jaren. Dit keer is er tijdens of na het transport is iets dramatisch misgegaan waardoor bij het slachthuis 16 runderen dood bleken. De nVWA heeft hier een onderzoek naar ingesteld. Staatsbosbeheer werkt volledig mee aan dit onderzoek en wacht de uitkomsten af alvorens verdere stappen te ondernemen naar de vervoerder of het slachthuis.

Staatsbosbeheer is geschokt door het voorval en hoopt dat het onderzoek de onderste steen boven haalt zodat herhaling wordt voorkomen. Staatsbosbeheer wil zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er fout is gegaan, want dit had nooit mogen gebeuren.