Nu op de radio: Archipel in de ochtend

24-uurs thuisbevallingen weer terug bij CuraVita

Foto
Verloskundig centrum in Dirksland biedt weer 24 uur deskundige begeleiding

Sinds 1 april 2014 is het weer mogelijk om dag én nacht thuis te bevallen onder de deskundige begeleiding van een verloskundige van verloskundig centrum CuraVita. Met de herinvoering van 24-uurs thuisbevallingen is het dienstenpakket van CuraVita weer compleet. Zwangeren hebben de keuze om, indien er geen medische noodzaak is, zelf te kiezen of ze thuis of in een kraamsuite willen bevallen. Een verloskundige van CuraVita is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.

Eén team, één werkwijze
Heleen de Geus, verloskundige bij CuraVita, vertelt: "Met de herintroductie van de 24-uurs bevallingen kunnen we nu écht tegemoet komen aan alle wensen van onze cliënten. Of het nu gaat om een thuisbevalling, een doorverwijzing naar een gynaecoloog of een bevalling in ons nieuwe centrum, alles wordt behandeld door hetzelfde team. En is dus op de hoogte van de meest actuele status van de cliënt."

Veiligheid voor moeder en kind
Heleen vult aan: "Daarbij komt dat de samenwerking tussen onze verloskundigen en gynaecologen zo nauw is, dat we erg adequaat kunnen reageren mochten er problemen voor doen bij moeder of kind. Alle informatie wordt immers vanuit een centraal punt gecoördineerd. Dit is echt een grote stap vooruit in veiligheid." Zo beschikt het verloskundig team over een zuurstofkoffer en diverse medische geneesmiddelen die, eventueel in overleg met een gynaecoloog, kunnen worden toegediend. In geval van nood is het medisch team al ingeseind, op de hoogte gebracht van de status en staat paraat om direct adequate hulp te bieden. Dat is pure tijdswinst, en de kracht van het team.

Op 17 april 2014 vond een van de eerste thuisbevallingen plaats. Onder professionele begeleiding van Evelien Roozemond, sinds 1 april weer in dienst bij CuraVita, ontving de familie de Jong uit Ouddorp hun gezonde dochtertje Carlijn.