Nu op de radio: Weekendmix

5 jaar cliëntenraad in ziekenhuis Dirksland

Foto

De cliëntenraad van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is er alweer vijf jaar. In die vijf jaar is de raad steeds professioneler en deskundiger geworden. Ook het ziekenhuis weet de vertegenwoordiger van de cliënten steeds beter te vinden als het gaat om het vragen van advies.

Wat de patiënten ervan merken dat er een cliëntenraad is? Elk jaar stuurt de raad bijvoorbeeld een uitgebreid jaarverslag naar allerlei organisaties en personen waarvan hij denkt dat die geïnteresseerd kunnen zijn: huisartsen, patiëntenverenigingen, instellingen voor ouderenzorg enzovoort. Verder treft u in de hal van alle vestigingen van het ziekenhuis in Dirksland, Hellevoetsluis en Brielle een informatiebord van de cliëntenraad aan. Tenslotte is de raad ook te vinden op de website van het ziekenhuis.

In mei 2006 is de cliëntenraad van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis officieel geïnstalleerd en van start gegaan. De raad behartigt de algemene belangen van cliënten, of patiënten zo u wilt, van het ziekenhuis. Volgens de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen is het ziekenhuis verplicht om een cliëntenraad te hebben die de Raad van Bestuur adviseert over plannen die (ook) de patiënten aangaan. De leden van de raad staan graag klaar om de algemene belangen van de cliënt zo goed mogelijk te behartigen. Daarom bekijken zij de plannen van het ziekenhuis altijd 'door de bril van de patiënt'. Dit betekent dat zij steeds weer de patiëntvriendelijkheids- en patiëntveiligheidstoets toepassen. Vervolgens gaan zij na of de resultaten van onze adviezen terug te vinden zijn in nieuwe plannen en in de scores van het ziekenhuis bij onderzoeken.

De vergaderingen, die één keer per zes weken worden gehouden, zijn afwisselend en nooit saai. Het begint met een overleg met het medisch lid van de Raad van Bestuur, dr. P.C. van der Velden. Na dat overleggedeelte handelt de cliëntenraad zijn eigen agenda af en meestal is er een spreker. De sprekers zijn veelal deskundige personeelsleden die uitgebreidere achtergrondinformatie verzorgen over een bepaald actueel onderwerp.

Foto: cliëntenraad