Nu op de radio: Archipel bij nacht

7500 euro voor draaiorgel in Diekhuus

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland heeft in het 3e kwartaal van 2013 aan 101 culturele projecten een bedrag geschonken. Een van de projecten is een bijzonder instrument voor het Diekhuus in Middelharnis. Maar liefst 7500 euro is er beschikbaar gesteld voor de restauratie van een draaiorgel van Gerard Razenberg.

Gerard Razenberg werd geboren in Middelharnis op 18 februari 1921. Hij had een absoluut gehoor en leerde zichzelf accordeon spelen. Op zijn zestiende begon hij zijn carrière als accordeonist in Ouddorp, samen met zijn broer Krijn op drums. Als kind was hij al gefascineerd door draaiorgels. Toen hij zestien was bouwde hij een miniatuurdraaiorgel. Maar daar bleef het niet bij. Hij ging ook grote draaiorgels bouwen. Een daarvan wordt momenteel opgeknapt en zal binnenkort in de Foyer van het Diekhuus gaan pronken.

In de jaren zestig was Razenberg de belangrijkste noteur die de Nederlandse straatorgels van muziek voorzag. In het midden van de jaren zeventig verhuisde hij van Middelharnis naar Steenbergen. In 1976 werd zijn kleindochter Cindy geboren. Voor haar componeerde hij de Cindy serenade. Ook noemde hij een van zijn zelfgebouwde orgels naar haar. Enkele jaren later ging Gerard in Hellevoetsluis wonen, om dichter bij zijn dochter en kleindochter te zijn.

In 1981 werd Gerard ernstig ziek. Half oktober werd hij opgenomen in het ziekenhuis te Rotterdam. Na vier zware operaties is hij op 31 oktober 1981 in het ziekenhuis overleden.