Nu op de radio: Sport Lokaal

Actie KNRM in extreme weersomstandigheden

logoknrmMet windkracht 8 en een golfhoogte van circa drie meter is de bemanning van KNRM Ouddorp, op vrijdagmiddag 8 juni 2012 gestart met de zoekactie naar een vermiste kitesurfer. De actie duurde bijna vijf uur. In de extreme weersomstandigheden voer de Baron van Lynden even na 16:00 uur uit om de kitersurfer te zoeken. De surfer was door zijn vrouw voor het laatst op het water ter hoogte van strandtent Iloon - bij de vuurtoren van Ouddorp - gezien.

De bemanning uit Ouddorp heeft vrijwel direct station Stellendam om assistentie gevraagd. De Antoinette uit Stellendam was snel ter plaatse, alsmede het kusthulpverleningvoertuig van de KNRM. In de buurt van de P4 Boei, ter hoogte van Rockanje, vond de bemanning van de Baron van Lynden het zeil van de kitesurfer. Terwijl de zoekactie gaande was, kreeg de KNRM versterking van twee boten van de Reddingbrigade Rockanje. Zij zochten de strandzijde van Rockanje af. Ook de in het slijkgat aanwezige viskotters boden hulp.

Naarmate de zoekactie langer duurde werd er meer gevreesd voor het leven van de kitesurfer. Terwijl de vrouw van de surfer op het KNRM station in Ouddorp werd opgevangen, waagden de vrijwilligers van KNRM Ouddorp en Stellendam en de Reddingbrigade Rockanje hun leven tijdens de zoektocht in barre omstandigheden.

Na bijna vijf uur zoeken, kwam de melding dat de surfer veilig aan de wal was. Een politieauto had de man opgepikt in de buurt van de parkeerplaats van strandtent Iloon. De opluchting was bij iedereen enorm groot. De man was op zoek naar zijn vrouw. Al de tijd dat de zoekactie plaatsvond, bleek de kitesurfer aan wal te zijn geweest. Het belang van de KNRM campagne voor kitesurfers wordt nogmaals bekrachtigd. Kitesurfers die kunnen vermoeden, doordat zij materiaal zijn verloren of niet traceble zijn, dat er naar hen wordt gezocht, dienen zich te melden bij de KNRM of het Kustwachtcentrum - telefoonnummer 0900-0111. Hiermee wordt voorkomen dat de vrijwilligers onnodig in actie komen.