Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Actie voor basisschool in uithoek Oekraïne

Als verkenner van het Stichting OZO project Algemene Hulp belandde OZO medewerker Jenö eerder dit jaar in een dorpje vlakbij de grens Oekraïne-Slowakije. Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne uit Middelharnis is er ook geweest. Zie dit dorpje als een uiteinde van Oekraïne waar niemand komt, niemand gaat, waar de dorpsbewoners volkomen op zichzelf zijn aangewezen.

Ze gingen in gesprek met de dorpelingen en uit alles bleek totale ontreddering. Geen uitzicht, zelfs geen lichtpuntje. Geen handel, geen werk, niets. Toch een lichtpuntje: de directeur van de plaatselijke basisschool, die het goede voorbeeld gaf door samen met collega's een vijftigtal kinderen onderwijs te geven in de hoop op een betere toekomst. Kinderen die ook Engels leren. 'Good afternoon', zeiden ze beleefd en ze gingen staan toen de bezoekers binnenkwamen. Ze vertelden van de problemen. Geen verwarming in de ijskoude winter. Door gevaar voor instorting waren de houtkachels in de zes lokalen afgebroken en er was geen geld voor nieuwe.

Verder zag het schooltje er netjes en onderhouden uit. Er klopte een warm hart voor de jeugd en dat was aan alles te merken. Maar geen verwarming bij -25˚C. U zult begrijpen: zes nieuwe eenvoudige houtkachels heffen dit probleem op. Een andere optie is er niet, want elektriciteit is duur en gasaanvoer is niet aanwezig. Iemand uit het dorp heeft ervaring en wil de kachels, in het belang van de school, voor een vriendenprijs maken.

Weer 'thuis' (in verzorgingshuis 'Rehoboth') bespraken de mensen van de stichting de mogelijkheden en toen gebeurde er een wonder. In een email vroeg een flakkeese sponsor of zij belangstelling hadden voor schoolmateriaal. Tafels, stoelen, bureaus, kasten en schoolborden, gratis af te halen!

Voor dit kachelproject is € 500,00 nodig. Laat deze kinderen niet in de kou zitten.