Nu op de radio: Sport Lokaal

Ad Koppejan: Zuiderdieppolders niet onder water zetten

Op donderdag 26 januari 2008 vond op initiatief van het CDA een overleg plaats tussen de Tweede Kamer en minister Verburg van LNV over het omzetten van landbouwgrond in nieuwe (natte) natuur. Het CDA is tegenstander van het opofferen van goede landbouwgrond voor nieuwe natuur. Woordvoerder van het CDA, Kamerlid Ad Koppejan, greep dit overleg aan om de plannen voor de Zuiderdieppolders aan de orde te stellen. Hierbij vroeg Koppejan de minister om ruimte te geven aan een andere invulling van de natuurplannen.

Koppejan: "Wij vinden dat je in deze tijd van wereldwijde voedselschaarste zuinig moet omgaan met goede landbouwgrond. Op onze schaarse grond moet de oplossing veel meer gevonden worden in het slim combineren van functies als landbouw met natuur en recreatie. Er dient veel meer ingezet te worden op agrarisch natuurbeheer in plaats van het omzetten van landbouwgrond in nieuwe natuur. Het agrarisch natuurbeheer moet daarom ook aantrekkelijker gemaakt worden".

Begin 2008 heeft Ad Koppejan een werkbezoek gebracht aan dit gebied. Daar werd hem duidelijk dat de huidige plannen om deze vruchtbare landbouwpolders onder water te zetten, niet op de steun van de lokale bevolking kunnen rekenen. En inmiddels vinden er in de regio gesprekken plaats tussen vertegenwoordigers van de regionale overheden (provincie en gemeenten) en maatschappelijke organisaties over een alternatieve invulling van de natuurplannen. Koppejan overweegt vervolgacties om de plannen die hieruit voort komen vanuit de Tweede Kamer te ondersteunen. "Plannen waardoor minder landbouwgrond wordt opgeofferd en die op steun kunnen rekenen van de bevolking van Goeree-Overflakkee", aldus Koppejan.