Nu op de radio: Archipel bij nacht

AED voor brandweer Goeree-Overflakkee

logobrandweerJohan de Vos, raadslid in de gemeente Middelharnis, heeft namens de partij VDB 78 eind 2007 een motie ingediend waarmee het college van burgemeester en wethouders er op werd aangedrongen geld beschikbaar te stellen voor AED-apparaten op de brandweerauto's van de gemeente Middelharnis. Naar aanleiding van deze motie volgde er eilandelijk overleg tussen alle vier de gemeenten.

Het overleg heeft geleid tot het besluit om de gehele brandweer op Goeree-Overflakkee met de AED-apparatuur uit te rusten. Er werd een opdracht verstrekt aan de heer M. van Nimwegen, brandweercommandant op Goeree-Overflakkee, om tot aanschaf van de AED-apparaten over te gaan. Voor alle 13 blusgroepen op het eiland zijn AED's en toebehoren aangeschaft. Tevens is er herkenbare kleding gekocht met het opschrift ‘AED Brandweer'. Op 1 september 2008 is gestart met de opleiding van de brandweerploegen. De planning is dat de AED op 4 oktober 2008 op de brandweerauto's operationeel is.

Werking Automatische Externe Defibrillator (AED)
De AED registreert de elektrische signalen van het hart door twee elektroden die op de borstkas worden geplakt. Zodra de elektroden op de borstkas zijn bevestigd zal de AED de elektrische activiteit van het hart geheel automatisch analyseren en registreren en dient zo nodig een stroomstoot toe aan een slachtoffer met een zogenaamd kamerfibrillerend hart. Het hart wordt door de stroomstoot stilgelegd waardoor effectiever kan worden gereanimeerd.