Nu op de radio: Archipel Love Songs

Afname energieverbruik op Goeree-Overflakkee

De provincie Zuid-Holland heeft als doelstelling om in 2020 20% CO²-reductie, 20% energiebesparing en 20% duurzame energieopwekking ten opzichte van het jaar 1990 te hebben gerealiseerd. Met behulp van de Energiemonitor Zuid-Holland worden de voortgang van het beleid en de doelstellingen geanalyseerd. De monitor wordt tweejaarlijks uitgevoerd. Het ISGO doet dit voor de regio Goeree-Overflakkee.

De Energiemonitor met de stand van zaken over het jaar 2009 is recentelijk afgerond. Deze resultaten zijn vergeleken met de nulmeting over 2007.

CO²-uitstoot van Goeree-Overflakkee gestegen
Ten opzichte van de nulmeting is de CO²-uitstoot van Goeree-Overflakkee gestegen. Deze toename is grotendeels veroorzaakt door de toegenomen verkeer- en vervoersbewegingen. Nochtans is de bijdrage van Goeree-Overflakkee binnen de provincie Zuid-Holland marginaal, namelijk 1% van de totale uitstoot van CO².

Productie van duurzame energie gestagneerd
De bijdrage van Goeree-Overflakkee in het opwekken van duurzame energie is aanzienlijk groter, te weten 4% van het totaal. Het bijstoken van biomassa in kolencentrales wordt soms gecategoriseerd als productie van duurzame energie. Als we die bijstook buiten beschouwing laten, is de bijdrage van Goeree-Overflakkee in het opwekken van duurzame energie zelfs 41%. Dit ondanks het feit dat onze productie van duurzame energie in de afgelopen twee jaar is gestagneerd.

Afname energieverbruik op Goeree-Overflakkee
Een noemenswaardige ontwikkeling op Goeree-Overflakkee is de duidelijk zichtbare afname van het energieverbruik tussen 2007 en 2009.

Nieuwe windprojecten
Uit de Energiemonitor kunnen we opmaken dat de toename van de CO²-uitstoot en het stagnerende aandeel duurzame energie niet in lijn is met de ambitie en opgave. Dit betekent dus werk aan de winkel. De verwachting is dat het aandeel duurzame energie in de komende jaren zal stijgen vanwege nieuwe windprojecten en het opschalen van de bestaande windlocaties. Dit resulteert dan ook in een lager CO2-resultaat van de regio.