Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Alert op woninginbrekers

logopolitieGoeree-Overflakkee - De afgelopen dagen zijn enkele woninginbraken gepleegd op Goeree-Overflakkee. In de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 oktober 2009 werd ingebroken in een woning in Ouddorp. Hierbij werden een sleutelbos en een in de garage geparkeerd staande auto weggenomen.

In de avond van 14 oktober werd ingebroken in een woning in Den Bommel. Tijdens de afwezigheid van de bewoners werd een raam gebroken waarna met de sleutel die aan de binnenzijde zat, de deur van het slot gedraaid werd. Er werd onder andere een fotocamera gestolen. In Achthuizen werd een poging gedaan tot inbraak, deze is echter mislukt.

De laatste maand zijn meerdere inbraken gepleegd, een trend die elk jaar weer te zien is als het vroeger begint te schemeren en de avond eerder valt. Door eerst een ronde door de wijk te doen kunnen woninginbrekers een geschikt huis uitkiezen. Het liefst een huis met hoge struiken en weinig buitenverlichting. Als de inbrekers dan ook nog een mooie flatscreen zien staan is de keuze snel gemaakt.

Wees op uw hoede
Het is natuurlijk leuk om aan iedereen te vertellen dat u zo'n mooie nieuwe laptop gehad hebt voor Kerst. En dat u van het geld dat u bij de Oudejaarsloterij hebt gewonnen een nieuwe home cinema set hebt gekocht. Wees hier wel voorzichtig mee. U kunt het namelijk wel erg aantrekkelijk maken voor inbrekers wanneer ze weten wat er bij u te halen valt. Leg ook altijd dure spullen uit het zicht of doe s avonds de gordijnen dicht.

Uw huis inbraakproof
Een huis met een stevige voordeur met goede sloten, laag struikgewas en permanente buitenverlichting is onaantrekkelijk voor inbrekers. Er is door het licht en de lage begroeiing veel overzicht en weinig plek om te verschuilen. Laat niet zien dat u niet thuis bent en laat een lichtje in huis aan. Grote kans dat inbrekers uw voordeur overslaan'. Maar bekijk uw achtertuin ook eens door de ogen van een inbreker. U zult inzien dat u beter geen containers op het achterpad kunt zetten, dit is namelijk een prima opstapje voor een inbreker om over de schutting te klimmen. En die piepende tuindeur is dan ook opeens zo gek nog niet.

Sleutels
Sommige inbrekers zijn uit op uw autosleutels. Leg ze dus niet op tafel of op het kastje in de hal, maar berg ze samen met uw autopapieren het liefst boven op. Laat geen sleutels in de deur zitten, een ruitje is zo ingetikt en u biedt inbrekers een makkelijke vluchtweg. Ten slotte zijn sleutels onder de deurmat of in de bloempot natuurlijk ook uit den boze.

Het politiekeurmerk
Wilt u het maximale doen om een woninginbraak tegen te gaan? Kijk dan eens op www.politiekeurmerk.nl. Dit is een veiligheidskeurmerk van de politie voor uw woning, die ook nog eens goed is voor korting op uw inboedelverzekering.

Wat als...
Een inbraak kan ondanks het nemen van goede voorzorgmaatregelen iedereen overkomen. Mocht u het slachtoffer worden van een woninginbraak, dan is het belangrijk dat u dit meldt. Dit kan via het telefoonnummer van de politie: 0900-8844. Doe in elk geval áltijd aangifte van een (poging tot) inbraak.
Wanneer u het vermoeden heeft dat er ergens ingebroken wordt, of u ziet een verdachte situatie, meld dit dan via 112. Als u liever anoniem blijft kunt u melden via 0800-7000, het nummer van Meld Misdaad Anoniem. Zo kan een inbraak dankzij uw hulp misschien wel voorkomen worden.