Nu op de radio: Archipel bij nacht

Automobilist houdt zich steeds beter aan de regels

logopolitieDe automobilisten in Nederland houden zich steeds beter aan de regels. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de mening van automobilisten over de handhaving van de verkeersregels, dat het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Minister heeft laten.

Snelheidscontroles
In navolging van het landelijk onderzoek zijn de inwoners van de regio Rotterdam-Rijnmond positiever over de controles op autosnelwegen. Ook staat men positiever tegenover snelheidscontroles met behulp van een niet zichtbaar opgestelde politieauto en de lasergun. Ook is gebleken dat er op 80-km wegen minder had gereden wordt, evenals op de autosnelwegen.

Gordel vanzelfsprekend
Het dragen van de gordel wordt door automobilisten steeds meer als vanzelfsprekend gezien. Een gordelcontrole wordt ook als positief ervaren. Negen op de tien ondervraagden is van mening dat het gebruik van de gordel de kans op letsel bij een ongeluk verkleint en een op de drie automobilisten vindt dat er wel vaker gecontroleerd mag worden.

Medeweggebruikers
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er een stijging zichtbaar is over het rijgedrag van medeweggebruikers. Men is positiever over elkaar.
Roodlicht en alcohol

In de regio wordt minder vaak door roodlicht gereden blijkt uit het onderzoek. Bijna alle automobilisten vinden controles op alcoholgebruik in het verkeer zinvol. Toch geeft een op de vijf automobilisten zegt zelf wel eens met alcohol op achter het stuur te zitten. Bovendien is het aantal automobilisten dat zelf aangeeft nooit met drank achter het stuur te zitten afgenomen met zo'n 6 procent. 55% ziet het liefst dat de politie meer op alcohol controleert.