Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Badgasten houden Reddingsbrigade op scherp

Reddingsbrigade Nederland is de tweede week van augustus 2009 circa 1.080 badgasten te hulp gesprongen. In 62 gevallen ging het om een redding uit een levensbedreigende situatie. Er werd 631 keer EHBO verleend en 258 baders en zwemmers en 116 opvarenden werden uit het water gehaald.

Er werden 75 vermiste kinderen met hun ouders of begeleiders herenigd. Er viel één dodelijk slachtoffer te betreuren. Reddingsbrigade Nederland ziet een zorgelijke trend op het water. "Er zijn mensen die helemaal niet kunnen zwemmen en toch de zee ingaan", aldus directeur Raymond van Mourik. "Zonder ingrijpen van de reddingsbrigades zou het aantal slachtoffers aanzienlijk hoger zijn."

Reddingsbrigade Nederland krijgt steeds meer meldingen van hulpacties aan mensen die eigenlijk helemaal niet kunnen zwemmen en toch de zee ingaan. Daaronder bevinden zich veel buitenlanders die de risico's niet kennen en daardoor snel in de problemen komen. Als de reddingsbrigade ze waarschuwt, begrijpen ze het soms niet of luisteren ze niet. Op zaterdag 15 augustus moest de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade alleen al 104 mensen uit het water halen, waarvan er 15 in een levensbedreigende situatie verkeerden. Op Texel werd een Duitse familie van vier personen uit een mui gered. Op Westerschouwen werden eerst een vader en z'n dochter en later een moeder met dochter uit het water gevist. Beide ouders waren achter hun kind aangegaan toen ze zagen dat die niet meer tegen de stroming in kon komen. De Reddingsbrigade waarschuwt om zelf geen risico's te nemen, maar hulp in te roepen.

In Monster werden 13 personen op één dag uit het water gehaald, waarvan een aantal personen op een golfbreker waren gespoeld en onder de schaafwonden zaten. De Reddingsbrigade waarschuwt voortdurend om uit de buurt van golfbrekers te blijven, maar sommige mensen zoeken de problemen toch op, volgens directeur Raymond van Mourik. "Er zijn mensen die helemaal niet kunnen zwemmen en toch de zee ingaan. Zonder ingrijpen van de reddingsbrigades zou het aantal slachtoffers aanzienlijk hoger zijn. De teller van geredde mensen uit een levensbedreigende situatie staat na zeven weken op 401. Dat is al bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar."

Dat het meestal net goed gaat is te danken aan de circa 5.000 reddingsbrigadevrijwilligers die toezicht houden, patrouilleren en snel ingrijpen als het mis dreigt te gaan. En dankzij een goede opleiding ook speciale EHBO aan drenkelingen kunnen verlenen. Reddingsbrigade Nederland hamert er echter op dat het beter is om problemen te voorkomen. "Informeer bij de lokale reddingsbrigade naar de omstandigheden, blijf uit de buurt van golfbrekers, ken je eigen grenzen en hou vooral ook je kinderen goed in de gaten", aldus Van Mourik. "En leer jezelf en anderen te redden bij een reddingsbrigade. Daar heb je altijd iets aan."

Helaas kan niet iedereen gered worden. Een 55-jarige vrouw kwam bij Bloemendaal om het leven. De reddingsbrigade had de vrouw na een zoekactie met collega's uit Zandvoort, de KNRM en een helikopter van de Kustwacht uit het water gered nadat de familie alarm had geslagen. Met de ambulancedienst werd een geslaagde reanimatie uitgevoerd, maar de vrouw overleed alsnog in het ziekenhuis. Het aantal geregistreerde slachtoffers op en rond het water komt dit seizoen hiermee op 13.