Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Belevingsplekken in Oostflakkee

Foto

De gemeente Oostflakkee heeft dit jaar gewerkt aan de uitvoering van het Actieprogramma recreatie en toerisme. Na het realiseren van onder andere informatieborden en fiets- en wandelroutes zijn nog twee onderdelen uit het Actieprogramma gerealiseerd: een kunstwerk van Hugo Kaagman en een paneel over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

In het Actieprogramma stond beschreven dat er rust- en belevingsplekken gerealiseerd konden worden zodat fietsers en wandelaars een plek hadden om uit te rusten. De provincie Zuid-Holland heeft hier vorig jaar al bij geholpen door belevingspunten bij twee havenkanalen op Goeree-Overflakkee te subsidiëren.

Een van die belevingspunten is een kunstwerk van Kunstenaar Hugo Kaagman. Hij heeft destijds in het weeghuisje en aan de kademuur in Ooltgensplaat een kunstwerk gemaakt. Het kunstwerk was echter behoorlijk aangetast door het water dat vanaf de Kaai er langs stroomde. De kunstenaar is nu begonnen met het opknappen van het kunstwerk. Om meer aandacht hierop te vestigen heeft de gemeente Oostflakkee een bord laten maken met informatie over het kunstwerk en een QR-code waarmee een filmpje over de realisatie van het kunstwerk bekeken kan worden via een smartphone of tablet.

Een ander rust- en belevingspunt kwam naar aanleiding van een vraag van de stichting WO2GO. Zij hadden het idee om een paneel over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te plaatsen bij Sluishaven. Het college van de gemeente Oostflakkee heeft aangegeven bereid te zijn de kosten voor hun rekening te nemen en inmiddels is het bord gerealiseerd en staat het op zijn plek. Afgelopen donderdag hebben wethouder van Puffelen en de heer Notenboom van stichting WO2GO het bord in gebruik genomen. Het bord geeft informatie over de gebeurtenissen rondom Sluishaven tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat met name in op de gebeurtenissen in de nacht van 10 op 11 maart 1945. De gemeente zal nog een bankje plaatsen bij het bord zodat mensen tijdens hun fiets- of wandeltocht kunnen uitrusten, de informatie tot zich kunnen nemen, en kunnen genieten van het uitzicht.