Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Bellen met Alpe d'Huez donderdag 7 juni

Alpe d'HuZes Team Flakkee streek het afgelopen weekend neer op de Alpe d'Huez om donderdag 7 juni 2012 deze berg te beklimmen. In aanloop naar deze monstertocht belden we elke dag even met deelnemer John Roos om de laatste update uit Frankrijk te krijgen, vrijdag spreken wij hem over hoe het is verlopen.

"Wat een dag was het! Het was heel zwaar, maar het is allemaal goed verlopen," vertelt Roos vanuit de auto op de terugweg naar Nederland. "We hebben een goede nacht gehad, de zenuwen waren nu weg. Ik heb ook geen last van mijn benen, ze zijn alleen wat stram."

Het voornemen was om met het hele team zes keer omhoog te gaan en zes keer werd het. "Dat doel is gehaald door het hele team! Tot twaalf uur 's middags ging het goed, maar daarna werd het zo vreselijk warm en halverwege de berg lagen de bochten ook precies in de zon. Thermometers in auto's en de tent van de organisatie gaven zelfs tweeënveertig graden aan. Halverwege had de hele groep ook echt een dip en dan vraag je je wel af waar je aan bent begonnen. Maar dan word je gelukkig weer van alle kanten opgezweept door het publiek. Na een paar keer herkennen ze je ook en moedigen ze je extra aan, die interactie met het publiek zoeken we ook wel op." Vantevoren had Roos gehoopt de berg binnen twaalf uur zes keer te kunnen beklimmen en dat was goed ingeschat: om half vijf 's middags kwam hij voor de zesde keer over de finish op de top.

Al het afzien was het uiteindelijk allemaal waard, beaamt de wielrenner zelf. "Het was een belevenis voor het leven, het is echt zo bijzonder," herhaalt hij enkele keren. "Iedereen heeft zijn eigen verhaal, overal zie je wel iemand met een foto op een T-shirt of op een fiets, heel emotioneel. De laatste twee ritten omhoog waren een groot feest met overal mensen die je aanmoedigen. Ook het begin was een belevenis. We reden al om drie uur 's nachts naar beneden en stonden al om half vier in het donker bij de start. Michael Boogerd stond er ook al vanaf de eerste minuut en heeft ook de hele dag gefietst, maar die doet het wel wat makkelijker dan wij," lacht Roos. "Het is goed om te zien dat hij niets meer of minder dan wij is en daar ook gewoon een uur moet wachten tot hij half vijf mag gaan fietsen. We gingen de eerste keer in het donker omhoog en ook de eerste afdaling was in het donker, dat was zo bijzonder. Je ziet dan overal lichtjes van fietsen slingeren over de weg en in elke bocht kaarsjes branden voor overledenen, dat maakt het extra bijzonder en emotioneel. Deze belevenissen pakken ze je niet meer af, wat een happening is het!"

Hoe geweldig en bijzonder het ook was om mee te maken, een uitspraak over een volgende deelname doet de wielrenner niet. "Ik ga eerst eens goed nadenken over volgend jaar, ik zeg nog geen ja of nee" antwoordt hij lachend. "Ik wil alleen wel alle sponsoren bedanken en de supporters die helemaal uit Nederland zijn gekomen en tweeduizend kilometer hebben gereden voor ons. Het is een enorme steun geweest voor ons en het is geweldig dat ze tijd, geld en energie hierin steken!"

De vier teams van Flakkee hebben met al hun acties meer dan 150.000 euro opgehaald voor Alpe d'HuZes, landelijk bracht het initiatief maar liefst 28,4 miljoen op. De editie van 2011 was nog goed voor 20,1 miljoen euro, wat toen al een recordbedrag was.