Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Bestrijding eikenprocessierups Grevelingendam succesvol

De bestrijding van de eikenprocessierups door het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen in recreatiegebied Grevelingendam is succesvol verlopen. Er is dit jaar geen overlast geweest van eikenprocessierupsen in dit gebied.

Doel van de bestrijdingsactie was de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken. Dat is gelukt. In mei en juni 2012 heeft het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen een bestrijdingsprogramma uitgevoerd, bestaande uit bespuiten met een biologisch bacteriënpreparaat en wegzuigen van nesten en rupsrestanten. Het resultaat is boven verwachting: niet alleen zijn er geen meldingen van overlast binnengekomen, er zijn bij veldbezoeken om de ontwikkeling van de hoeveelheid rupsen te volgen in juni zelfs helemaal geen rupsen meer aangetroffen.

In eerdere berichtgeving werd ook gewaarschuwd voor de bastaardsatijnrups, met name op eiland Archipel. Deze rupsen zijn inmiddels verpopt tot vlinder. De directe overlast door de rupsen is hiermee verdwenen. Wel kan nog overlast ontstaan door brandharen die nog in de nesten aanwezig kunnen zijn. De nesten zijn gemakkelijk herkenbaar als witte spinsels.