Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Bewonersavond Ooltgensplaat druk bezocht

Foto

Op dinsdag 8 maart 2011 vond in verenigingsgebouw 't Centrum in Ooltgensplaat een inwonersavond plaats. Deze avond werd georganiseerd door het college en de gemeenteraad van Oostflakkee. Er werden twee actuele thema's toegelicht en er was de mogelijkheid om persoonlijk in gesprek te gaan met de aanwezige bestuurders.

Een inwonersavond is bedoeld om de politiek wat dichter bij de inwoners en ondernemers te krijgen. De drempel om in contact te komen met bestuurders wordt verkleind. Daarnaast is het een manier voor bestuurders om op de hoogte te blijven van wat er leeft in de diverse kernen. Het college en de gemeenteraad heeft zich dan ook voorgenomen om regelmatig naar de diverse kernen te gaan en inwonersavonden te organiseren.

Ontwikkelingen
De heer Hans Klein, projectleider van het zogeheten 'Ontwikkelingsplan Ooltgensplaat', hield een presentatie over de huidige stand van zaken. Er zijn diverse deelprojecten die onder meer tot doel hebben de leefbaarheid in Ooltgensplaat te vergroten en de economie een stimulans te geven. Waar mogelijk wil de gemeente de plannen realiseren in overleg met de betrokkenen. Zo is er op bedrijventerrein Dorpsweg al veel energie gestoken in contacten met de ondernemers. Algemene wens is om het aanzien te verfraaien, het terrein aan te passen naar de huidige maatstaven en het aantrekkelijker te maken voor nieuwe ondernemers om zich er te vestigen. Ook de Voorstraat is in beeld als deelproject. Bewoners hebben de wens geuit om het meer aanzien te geven, bijvoorbeeld door het plaatsen van lantaarns. "Op de achtergrond wordt er hard gewerkt om de wensen in te willigen", zo verzekerde de heer Klein. Ook over het terrein van Fort Prins Frederik leven ideeën. Op dit moment worden hiervoor drie toekomstscenario's uitgewerkt die later voorgelegd worden aan het college.

Burgerbetrokkenheid
Het tweede thema van de avond was 'burgerparticipatie'. In een presentatie gaf de voorzitter van de Zuidh-Hollandse vereniging voor kleine kernen de heer Van de Borg aan: "Hoe kunnen inwoners en ondernemers zich betrokken tonen bij het gemeentelijk beleid en op die manier invloed uitoefenen op hun eigen leefomgeving?". Ook werden er twee filmpjes getoond van manieren waarop in de provincie Limburg met dit thema wordt omgegaan. Daar blijken diverse burgerinitiatieven tot een goed resultaat te hebben geleid op onder meer het gebied van het inzetten van jongeren en het behouden van voorzieningen. De aanwezigen kregen een goed beeld van wat er bij komt kijken om je als inwoners te verenigen en een gesprekspartner te worden van de gemeente.

De zaal aan het woord
Nadat burgemeester Heijkoop de aanwezigen op de hoogte stelde van de laatste stand van zaken rondom de gemeentelijke herindeling, was het tijd voor interactie met de zaal. De Ooltgensplaatse bevolking pakte dit goed op en toonde zich betrokken bij wat het er speelt in hun dorp. Over beide presentaties werden uiteenlopende vragen gesteld. Ook waren er suggesties om situaties in het dorp te verbeteren. Burgemeester Jan Heijkoop en de heer Van de Borg beantwoordden de vragen. De burgemeester toonde zich verheugd met de initiatieven. Wel moest hij aangeven dat uiteraard niet alles wat men voorstelt ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. "Maar wij gaan jullie goed voorbereidde ideeën uiteraard serieus bekijken. Daar worden we allemaal beter van", aldus de burgemeester. Na een korte pauze was het tijd voor het 'politiek café'. Op een informele manier konden de aanwezigen met de bestuurders in gesprek over wat hen bezig houdt. Het gemeentebestuur van Oostflakkee is zeer tevreden over de opkomst en de betrokkenheid en hoopt dat de initiatieven een vervolg krijgen.