Nu op de radio: Archipel bij nacht

Bezwaar tegen bouwplannen Brouwersdam

Eind augustus 2013 week dienden de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Natuur- en Milieufederatie Zuid Holland (NMZH), Natuurmonumenten, Stichting Duinbehoud, Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree Overflakkee (NLGO) en de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland een gezamenlijke zienswijze in bij de gemeente Goeree Overflakkee. Deze zienswijze verwoordt de zorgen en bezwaren omtrent de bouwplannen voor een nieuw bezoekerscentrum op de Brouwersdam.

Het Inspiratiecentrum zou gerealiseerd moeten worden op de Kabbelaarsbank ter vervanging van het voormalige centrum De Punt.

De actievoerders betreuren hierbij het solistische optreden van de initiatiefnemers in het voortraject, waarin volgens de organisaties met geen enkele belanghebbende partij werd gesproken. Hierdoor werden natuurorganisaties, omwonenden en ondernemers onverwachts geconfronteerd met een ontwerp voor een bijna 30 meter hoog gebouw. Dit bouwwerk wordt gerealiseerd met een subsidie van bijna 3 miljoen euro en moet volgens de plannen jaarlijks 103.500 bezoekers gaan trekken. De organisaties hebben zeer ernstige bezwaren tegen het ontwerp, dat naar hun mening sterk afbreuk doet aan de landschappelijke waarde van de Brouwersdam.

Daarnaast vinden ze het onacceptabel dat de initiatiefnemer besloten heeft om geen passende beoordeling uit te laten voeren naar de mogelijke negatieve effecten van het plan op de natuur. De natuur op de Brouwersdam en in de Voordelta en het Grevelingenmeer is kwetsbaar en de impact van de voorziene bezoekersstromen valt niet te ontkennen. Tot slot hebben de organisaties grote bedenkingen bij de exploitatierisico's die gelopen worden. De afgelopen jaren zijn overal in de regio bezoekerscentra failliet gegaan, ze vinden het maatschappelijk onverantwoord om juist in deze tijd 3 miljoen euro aan gemeenschapsgeld te investeren in een plan met een onzekere financiële basis.

De organisaties roepen de gemeente Goeree Overflakkee op tot bezinning en nieuw overleg. Een bouwplan van dergelijke proporties moet enkel tot stand komen op basis van behoefte, draagvlak en een solide onderbouwing van de economische en ecologische risico's, aldus de actievoerders.