Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Blauwalgen centraal tijdens raadsvergadering Oostflakkee

Op donderdagavond 6 november 2008 kreeg de gemeenteraad van Oostflakkee informatie over het plan waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer. Door middel van een presentatie werden de raadsleden door de heer Boeters geïnformeerd over de blauwalgproblematiek in het meer en de onderzochte methoden om het probleem te voorkomen. De heer Boeters is projectleider planstudie waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer.

Het Volkerak-Zoommeer kampt al jaren met een overdadige groei van blauwalgen. De algen zijn giftig, veroorzaken stankoverlast en hoofdpijn, frustreren de natuurdoelstellingen, maken het water ongeschikt voor de landbouw en verminderen de aantrekkelijkheid voor de recreatie. In opdracht van het Bestuurlijk Overleg Krammer Volkerak is de afgelopen jaren onderzocht op welke manier het probleem van de blauwalgen kan worden bestreden.

Op basis van het milieueffectrapport concludeerde het Bestuurlijk Overleg Krammer Volkerak dat 'zout met een beperkt getij' de enige oplossing voor het algenprobleem is. Het zouter maken van het meer heeft wel gevolgen voor de zoetwatervoorziening. Dit probleem moet eerst worden opgelost. De drinkwatervoorziening voor Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland moet gewaarborgd blijven. Daarnaast moet een oplossing komen voor landbouwers en tuinders, die door een zout Volkerak-Zoommeer over onvoldoende zoet water beschikken. Half november zal het Bestuurlijk Overleg Krammer Volkerak bovenstaande conclusie in een advies meegeven aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Naar verwachting zal de staatssecretaris in 2009 een voorlopig besluit nemen, waarna de officiële procedure van inspraak van start gaat.

Raadsvragen
Na afloop van de presentatie van de heer Boeters konden de raadsleden uitgebreid vragen stellen. Zo wilden zij onder meer extra uitleg over de mogelijke effecten van het getij voor de natuur in Oostflakkee. Hierbij werd vooral ingegaan op de gevolgen voor de bodem en de slikken en platen. Daarnaast wilden zij weten of er met het getij rekening gehouden is met de sluizen in de kleinere dorpskernen. Verder werden de mogelijke kosten voor de gemeente besproken en werd ingegaan op de verwachte planning van het gehele traject.

Meer informatie
Meer informatie over de planstudie Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer is terug te vinden op www.volkerakzoommeer.nl.