Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Bollen van het Nieuwe Zand en -Ooster tijdelijk gesloten

Vanaf 1 november 2010 gaat het winterregime in voor de rustgebieden Bollen van het Nieuwe Zand en Bollen van de Ooster. Deze gebieden bevinden zich in de Voordelta, voor de kust van respectievelijk Schouwen en Goeree. Vanaf die datum is de Bollen van het Nieuwe Zand voor alle activiteiten gesloten.

Rustgebied Bollen van de Ooster wordt vergroot in de richting van de Brouwersdam. Het gebied wordt gesloten voor alle activiteiten behoudens een kleine doorvaartroute. Rijkswaterstaat start uiterlijk in de laatste week van oktober met het betonnen.

Bollen van het Nieuwe Zand
De Bollen van het Nieuwe Zand is een rust- en foerageergebied voor de zwarte zee-eend. Dit gebied, met een grootte van circa 1.310 hectare, is van 1 november 2010 tot 1 mei 2011 voor alle activiteiten gesloten.

Bollen van de Ooster
De Bollen van de Ooster is een rustgebied voor de zeehond en een foerageer-, rust- en ruigebied voor de zwarte zee-eend en de grote stern. Dit gebied is jaarrond gesloten, met uitzondering van beperkte vormen van doorvaart en recreatie. Het rustgebied is in de winterperiode (1 november - 1 april) groter dan in de zomerperiode (1 april-1 november). Duikeenden, waaronder de zwarte zee-eend, bevinden zich in de winterperiode in grotere aantallen dicht onder de kust.

Markering
Rijkswaterstaat start in de laatste week van oktober met het leggen van de vaarwegmarkering, gele tonnen, die de grenzen van de gebieden aangeven. De werkzaamheden zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden, uiterlijk in de eerste week van november afgerond. Ondanks dat het betonnen een aantal dagen eerder kan starten, blijven de gebieden tot 1 november toegankelijk.

Natura 2000-gebied Voordelta
De rustgebieden Bollen van de het Nieuwe Zand en Bollen van de Ooster maken deel uit van de Voordelta, waarvoor een beheerplan geldt in het kader van Natura 2000. Doel hiervan is natuurbescherming, het verhogen van de biodiversiteit in het gebied en het compenseren van natuurverlies door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Dit beheerplan kwam in 2008 tot stand in nauw overleg met alle belanghebbenden in het gebied, waarbij een balans werd gevonden tussen beleven, gebruiken en beschermen.