Nu op de radio: De late avond

Brandweer voert woningchecks uit in Dirksland

Op woensdag 7 december 2011 start de Brandweer Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met FidesWonen (voorheen Woningbouwvereniging "Dirksland") met het uitvoeren van de woningcheck brandveiligheid in al haar woningen die gebouwd zijn voor 2003. Een belangrijk onderdeel van de check is het aanbrengen van een rookmelder in de woning.

Het is niet mogelijk om alle woningen uit het huurbestand van FidesWonen in één jaar te bezoeken. Daarom zal het project in december 2011 van start gaan en doorlopen tot medio 2013.

De officiële aftrap van de campagne 'Veiligheid Voorop, dat doe je samen!' vindt plaats op woensdag 7 december 2011 om 14:00 uur in het verenigingsgebouw De Schakel, Beatrixlaan 31 te Dirksland. De eerste woningcheck wordt uitgevoerd door de burgemeester van Dirksland, drs. S. Stoop. Dit gebeurt in het bijzijn van de heer A. Molenaar, directeur a.i. van FidesWonen en de heer H. Berkhout, districtscommandant Zuid-Hollandse Eilanden Brandweer Rotterdam-Rijnmond.

De Woningcheck Brandveiligheid
De Woningcheck Brandveiligheid staat centraal in de campagne 'Veiligheid Voorop, dat doe je samen!' die door Brandweer Rotterdam-Rijnmond is ontwikkeld: de brandweer komt bij de mensen thuis op bezoek en geeft tips over hoe zij de brandveiligheid in hun woning kunnen verbeteren. Als er nog geen rookmelder in de woning aanwezig is, dan hangt de brandweer deze gratis op.

De brandweer hield eerder woningchecks in de gemeenten Lansingerland, Zwartewaal en Albrandswaard (Portland) en wil deze de komende jaren uitvoeren in 50 zogenaamde hotspots, gebieden waar de brandweer vaker moet uitrukken dan normaal.

De brandweer kan de Woningcheck Brandveiligheid aanbieden aan 1100 bewoners in de gemeente Dirksland dankzij nauwe samenwerking met FidesWonen en verzekeraar Interpolis. De rookmelders die tijdens de Woningcheck worden opgehangen worden aangeboden door FidesWonen.
Ook ontvangen bewoners van verzekeraar Interpolis een boekje met adviezen over hoe men op eenvoudige wijze de kans op brand, inbraak en waterschade kan verkleinen. Interpolis is bij deze regiobrede aanpak een belangrijke partner.

De verzekeraar steekt veel energie in het beperken van risico's en het voorkomen van overlast. Kortom: preventie, want verzekeren is niet de enige oplossing. De brandweer en Interpolis hebben met deze campagne de handen ineen geslagen om bij bewoners een groter brandbewustzijn te bereiken en hen te helpen de woning brandveiliger te maken en om het aantal brandslachtoffers terug te dringen.

Website, twitter en informatienummer
Brandweer Rotterdam-Rijnmond heeft voor de campagne Veiligheid Voorop een informatienummer opengesteld: 0900 8387 (10 cent per minuut). Via dit nummer kunnen alle inwoners van Rotterdam-Rijnmond de brandweer vragen stellen over hun eigen brandveiligheid. Ook kan men hier terecht met vragen over de Woningcheck Brandveiligheid. Ook de website www.veiligheid-voorop.nl biedt informatie over de woningcheck en tips over hoe de brandveiligheid in de eigen woning kan worden verbeterd. De brandweer is ook te volgen op twitter: @veiligvoorop.