Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Burgemeester oefent mee met de brandweer

Foto

Elke dinsdagavond oefent de vrijwillige brandweer van de gemeente Goeree-Overflakkee om in topvorm te blijven. Zo ook dinsdag 4 februari 2014. Voor de brandweerlieden van korps Sommelsdijk een bijzondere avond want burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman was op bezoek. De afgelopen weken bezocht ze ook al diverse andere korpsen van het eiland. Het is een kennismakingbezoek.

Meedoen
Er werd niet stilgezeten, de burgemeester mocht zelf ervaren hoe zo'n oefenavond er aan toe gaat. Hoe ga je bijvoorbeeld om met hydraulische knipschaar? Deze elementaire oefening is met name voor de motorische vaardigheden. De bedoeling is om een ei met een hydraulische schaar op te pakken en 50 cm verderop in een doos te zetten. De burgemeester bracht het er goed van af, "het was bepaald geen eitje".

Herhaling is de kracht
Oefenen is voor de brandweerlieden dé manier om kennis en vaardigheden op peil te houden en te verbeteren. Oefenen is dan zeker ook geen restactiviteit maar het moet gezien worden als een kernactiviteit van de brandweer. De doelstelling is om vooral praktijkgericht te oefenen maar ook theorie komt aan bod. Praktijk- en theorieoefeningen worden afgewisseld. Voor een aantal oefendoelen worden externe instructeurs gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan levensreddend handelen en het toepassen van een AED. Maar ook bijvoorbeeld scheepsbrandbestrijding of gevaarlijke stoffen.

Oefenen wordt niet alleen op de kazerne gedaan. Jaarlijks worden er extern realistische oefeningen gehouden met daarbij hittetrainingen. De afgelopen jaren zijn de vrijwilligers naar oefencentra in Tilburg en Vlissingen geweest.

En hoe laat je zien dat je de oefeningen uitstekend beheerst? Met brandweerwedstrijden. Een fanatieke bezigheid voor niet alleen de brandweermannen maar ook brandweervrouwen want die hebben we ook op Goeree-Overflakkee. Voor een wedstrijd wordt altijd een speciale ploeg gevormd. Degene die niet met de wedstrijd meedoen zetten de oefening uit. Men probeert dit meestal in bijvoorbeeld bedrijfspanden of boerderijen te doen om een oefenincident zo goed als mogelijk te kunnen spelen.