Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Burgeravond Den Bommel bron van inspiratie

Foto

Op woensdag 1 april 2009 was er voor de leden van de gemeenteraad van Oostflakkee de gelegenheid om met inwoners van Den Bommel in gesprek te gaan. Tijdens de burgeravond werden de ontwikkelingen rond verenigingsgebouw 'Bommelstee' en de activiteiten van watersportvereniging 'Het Bommelse Gors' toegelicht.

Vervolgens kon men met elkaar in gesprek over deze, maar ook andere onderwerpen. De burgeravond werd ingeleid door waarnemend burgemeester Heijkoop. Hij liet weten blij te zijn met de grote opkomst. "Dit is dé gelegenheid bij uitstek voor raadsleden om hun volksvertegenwoordigende rol vorm te geven. U als inwoner van Den Bommel heeft gehoor gegeven aan de oproep om in gesprek te gaan en u kunt daarom vanavond uw ideeën kenbaar maken". Naast een toelichting op het verloop van de avond sprak burgemeester Heijkoop in zijn inleiding over het rapport van de commissie Schutte over de bestuurlijke toekomst van Goeree-Overflakkee.

Ontwikkelingen Bommelstee
Een medewerker van de gemeente gaf tijdens de avond een toelichting op de ontwikkelingen rondom het verenigingsgebouw in Den Bommel. Dit gebouw, dat eigendom is van de gemeente, wordt op dit moment te weinig gebruikt. Wanneer de gemeente geen actie onderneemt, is het niet mogelijk om de Bommelstee nog langer open te houden. De gemeente heeft daarom in samenspraak met huidige en mogelijke toekomstige gebrukers een plan opgesteld om de Bommelstee anders in te richten. Op die manier hoopt de gemeente het gebouw nóg multifunctioneler te kunnen exploiteren. Binnenkort wordt een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd voor het beschikbaar stellen van het benodigde krediet.

Er zijn contacten geweest met 't Voortvarend Scheepje die graag buitenschoolse opvang wil verzorgen in de Bommelstee. Ook de Stichting Welzijnswerk Oostflakkee (SWO) wil delen van de Bommelstee gebruiken voor het organiseren van activiteiten voor jong en oud.

Vanuit de zaal kwam veel respons op de plannen. Zo waren er vragen over het opnieuw indelen van de kleine zaal. Sommige bewoners vroegen zich af of de plannen die er nu liggen, de meest ideale situatie geven. Ook waren er vragen over de huidige en toekomstige gebruikers. Binnenkort vinden er nog een aantal gesprekken plaats met de gebruikers waarna de gemeenteraad een besluit neemt over de definitieve invulling van het gebouw.

Watersportvereniging
Voorzitter van de watersportvereniging, de heer Both, bracht een geanimeerde toelichting op de activiteiten van watersportvereniging 'Het Bommelse Gors'. Met een aantal foto's als ondersteuning van zijn verhaal, liet hij de inwoners weten dat er veel voor de leden wordt georganiseerd. De leden doen echter ook veel voor de vereniging, wat volgens de heer Both hun drijvende kracht is. Door deze zelfwerkzaamheid blijven de kosten laag en blijft de sport bereikbaar voor een groot publiek.

De laatste jaren is er ook veel aandacht voor de jeugdige zeiliers. De vereniging biedt hen de kans om op een leuke en leerzame manier kennis te laten maken met het zeilen. Veiligheid staat hoog in het vaandel, zo liet de heer Both weten. Als kritische kanttekening zei hij het jammer te vinden dat voorzieningen uit het dorpsbeeld van Den Bommel verdwijnen. 'De haven en het dorp kunnen elkaar versterken'.

Als laatste sprak er nog een enthousiaste inwoner over haar pogingen een supermarkt op te starten in Den Bommel. Deze hebben tot nu toe helaas geen resultaat opgeleverd. Vervolgens was het tijd voor pauze en aansluitend vonden er aan de diverse tafels gesprekken plaats waaruit de betrokkenheid van de inwoners bij hun dorp duidelijk naar voren kwam. De avond bleek dan ook zeer waardevol voor alle raadsleden.