Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Burgers sleutelrol bij aanhoudingen

logopolitieDankzij de oplettendheid van een burger en een ondernemer heeft de politie vorige week vijf mensen aangehouden. Beide melders maakten gebruik van het alarmnummer 112. Een alerte burger belde 's nachts naar het alarmnummer, omdat hij verdachte personen met materiaal zag slepen. Nadat politiemensen binnen vijf minuten ter plaatse waren, konden twee  mannen uit Dirksland en Sommelsdijk worden ingerekend voor koperdiefstal.

Drie dagen later werden drie winkeldieven aangehouden na een telefoontje van een oplettende opticien. De mannen hadden zich eerder in zijn zaak verdacht gedragen maar waren weggegaan toen ze door kregen dat ze in de gaten werden gehouden. Later zag de opticien de mannen met een grote tas op hun schouder (om de detectiepoortjes te omzeilen) uit een drogisterij komen. Via 112 alarmeerde de man de politie waarna de mannen konden worden aangehouden voor diefstal. Zonder deze  alerte burgers waren de daders waarschijnlijk ontkomen.

"Er bestaat nog vaak onduidelijkheid bij mensen wanneer gebruik gemaakt mag worden van het alarmnummer 112', legt Pauline Beijersbergen, politiechef op Goeree Overflakkee  uit. ‘Het idee leeft dat het alarmnummer alleen gebruikt mag worden als er levens in gevaar zijn. De slogan ‘Als elke seconde telt', geldt echter ook voor situaties waarin mensen getuige zijn van  een misdrijf. Een groot aantal mensen denkt dat in alle andere gevallen 0900-8844 volstaat. ‘Doodzonde', zegt Beijersbergen, ‘want het is een gemiste kans voor het vergroten van de veiligheid op Goeree Overflakkee, maar ook  een gemiste kans voor ons om op te kunnen treden."

Foto's
"Onlangs trof ik aan de balie van het bureau een man die foto's had gemaakt van iemand die op dat moment een fiets aan het stelen was", verteld Beijersbergen. "Ik ben blij met de foto's, want meneer had ook niets kunnen doen, maar wanneer hij  112 had gebeld, hadden de collega's direct in actie kunnen komen. Helaas kunnen we niet aan iedere melding direct gevolg geven. ‘Wanneer er een melding valt van een reanimatie of massale vechtpartij heeft de melding van een aantal verdachte personen in een bepaalde woonwijk op dat moment minder prioriteit. Maar mocht de melding nog voldoende actueel zijn, wordt deze alsnog uitgegeven door de meldkamer zodra weer een politievoertuig beschikbaar is."

"De missie van de politie is Waakzaam en Dienstbaar, maar ook politiemensen kunnen maar op één plek tegelijk zijn", aldus politiechef Beijersbergen. "Daarom doe ik naast een beroep op de expertise van mijn politiemensen ook een beroep op de ogen en oren van de burger."