Nu op de radio: Ons Eiland,Altijd Dichtbij

Campinggasten voelen zich afgedankt door Goeree-Overflakkee

Veruit de meeste kampeerders van de Ouddorpse camping De Groene Weide zijn woedend op de gemeente Goeree-Overflakkee, die honderden kampeerders na tientallen jaar zomaar door recreatiebedrijf Roompot van het campingterrein laat vegen.

"Wij komen hier al dertig jaar, mijn kinderen zijn er opgegroeid en nu staan mijn dochters er ook met hun kinderen. Dat is straks voorbij als wij eind dit jaar onze plaatsen moeten ontruimen en de hele camping tegen de vlakte gaat. Alleen maar omdat het Roompotconcern er dure recreatiewoningen wil neerzetten. Het klootjesvolk mag zijn biezen pakken en de gemeente wil een duur Bad Ouddorp maken," aldus de Rotterdamse kampeerster Lies van Tienhoven maandag 18 maart 2013 tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State.

Een groot aantal langkampeerders met stacaravans en toercaravans hoopt dat de Raad een stokje kan steken voor de nakende kaalslag van een bekende, typisch Ouddorpse camping. In 2011 verkocht de vorige eigenaar zonder medeweten van de campinggasten, waarvan de meesten uit Rotterdam en omstreken komen en er al decennia lang zitten, de camping aan het Roompotconcern. "Eerst kregen we in de loop van 2012 brieven dat er niet veel zou veranderen. Ik ben daardoor gerustgesteld en heb voor veel geld mijn stacaravan opgeknapt. Maar op 20 juni 2012 kregen alle vasten gasten een aangetekende brief met de mededeling dat de huur per 1 januari 2014 is opgezegd en dat we onze percelen leeg dienen op te leveren. Dat was een enorme schok," zei één van de bijna 300 langkampeerders.

Staatsraad P. van Buuren probeerde tijdens de rechtszaak uit te zoeken wat de campinggasten precies willen bereiken met hun verzet tegen het bestemmingsplan recreatieterreinen. Immers, volgens de raadsvrouw van Roompot BV en de gemeentewoordvoerder van Goeree-Overflakkee kunnen de ruim 200 recreatiewoningen ook onder het nu nog geldende bestemmingsplan uit 2011 worden gebouwd.

"Als het toch niks uitmaakt vindt Roompot het vast niet erg dat ik het nieuwe bestemmingsplan voorlopig blokkeer in afwachting van de bodemzaak," zei de staatsraad met instemmend geknik van de campinggasten. Maar dat ging de raadsvrouw van Roompot en de gemeentewoordvoerder een stap te ver. "Dat zou slecht zijn voor het imago en het woningbouwplan van Roompot als u het bestemmingsplan schorst. Ik vraag u vriendelijk en beleefd om het plan niet te schorsen," benadrukte de raadsvrouw.

In ieder geval stelde de staatsraad wel vast dat de gemeente Goeree-Overflakkee vooral naar de belangen van Roompot heeft gekeken en niet zozeer naar de belangen van de huidige kampeerders. De gemeentewoordvoerder erkende dat de gemeente vooral naar het belang van de recreatie voor Ouddorp gekeken heeft. Daar dachten de kampeerders het hunne over. "Dat Ouddorp als recreatiecentrum de afgelopen veertig jaar op de kaart is gekomen heeft de gemeente ook aan ons, aan alle kampeerders te danken. Wij zetten heel veel om in het dorp en zijn een economische factor van betekenis. En nu worden we zo maar afgedankt," besloot de Rotterdamse kampeerster Van Tienhoven. De Raad van State doet binnen veertien dagen uitspraak.