Nu op de radio: Archipel bij nacht

CDA wil veilige N59 met betere doorstroming

De CDA Statenfractie Zuid-Holland vraagt het College van Gedeputeerde Staten het initiatief te nemen om de problemen op de N59, een van de belangrijkste verkeersaders op Goeree-Overflakkee, aan te pakken. Verbetering van zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming op de N59 is volgens het CDA essentieel voor de leefbaarheid en economische vitaliteit van het eiland.

Recente studies hebben uitgewezen dat inwoners van Goeree-Overflakkee en het aangrenzende Schouwen-Duiveland tijdens de spitsuren vaak en lang vastzitten op de N59. Ook is de N59 op toeristische hoogtijdagen regelmatig gestremd. Behalve dat de N59 een verkeersonveilige weg is, is het ook nog eens de enige ontsluitingsweg voor het oostelijk deel van het eiland. De voormalige gemeenten op Goeree-Overflakkee hebben samen met de Kamer van Koophandel onderzoek gedaan naar de knelpunten op de N59 en de mogelijke oplossingen.

De provincie heeft de ontwikkeling op Goeree-Overflakkee benoemd als zogenaamd Integraal Ruimtelijk Project (IRP), waarbij bereikbaarheid, recreatie en toerisme enkele van de speerpunten zijn. Door energie en middelen te steken in het grote knelpunt N59 kan de provincie concreet invulling geven aan het IRP. Met de forse groei van het verkeersaanbod tot 2020 in het vooruitzicht is het volgens het CDA de hoogste tijd deze weg te verbeteren.

Woordvoerder Marco Heemskerk: "Voor het CDA staat de leefbaarheid van Goeree-Overflakkee hoog in het vaandel. De provincie heeft deze prioriteit onderkend door het eiland als Integraal Ruimtelijk Project te bestemmen. In het coalitieakkoord is al rekening gehouden met extra investeringen in mobiliteit en het CDA vraagt het College van GS nu, hoewel het een rijksweg betreft, om deze middelen ook in te zetten voor de N59. Daarnaast is het natuurlijk goed als GS actie onderneemt om bij het Rijk, de betrokken gemeenten, de provincie Zeeland en het bedrijfsleven ook geld los te krijgen voor de aanpassingen aan deze belangrijke weg."