Nu op de radio: Archipel bij nacht

Charlene Hersman (16) uit Dirksland wint Natuur Innovatieprijs

Foto

De 16-jarige Charlene Hersman uit Dirksland heeft de Natuur Innovatieprijs 2014 gewonnen, de prijsvraag die tot doel heeft om het aantal verkeersaanrijdingen met wilde dieren fors te verminderen. Dat maakte een vakkundige jury maandag 27 oktober 2014 bekend in het Centraal Ketelhuis in Amersfoort.

Charlene wil naast provinciale wegen sensoren plaatsen. Als er groot wild nadert, zorgen de sensoren ervoor dat er lampjes gaan branden op hectometerpaaltjes. Automobilisten kunnen dan hun snelheid aanpassen.

De jury vindt haar idee goed uitvoerbaar, vooral omdat de technologie zich al bewezen heeft. Daarnaast kan haar idee gefaseerd worden ingevoerd op wegen waar veel wild gezien wordt. Hersman krijgt de gelegenheid om samen met Natuurmonumenten een projectplan voor de uitvoering van het idee te maken. Daarnaast heeft zij een SNP natuurreis aangeboden gekregen.
Jury

Bastiaan Ragas presenteerde het evenement in Amersfoort. De jury van de Natuur Innovatieprijs bestaat uit de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, directeur Frank Dales van de Dierenbescherming, directeur Carlo van de Weijer 'Smart Mobility' van de TU Eindhoven en Marc van den Tweel.

Natuurmonumenten ontving maar liefst 73 inzendingen voor de Natuur Innovatieprijs 2014. Al deze mensen verdiepten zich in de problematiek van aanrijdingen met grote wilde dieren en bedachten innovatieve oplossingen om het aantal aanrijdingen terug te dringen. Daaruit werden vijf inzendingen geselecteerd voor de finale.