Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Cultureel ontbijt over de canon van Goeree-Overflakkee

Foto behorende bij Cultureel ontbijt over de canon van Goeree-Overflakkee
Foto behorende bij Cultureel ontbijt over de canon van Goeree-Overflakkee

Het druk bezochte Cultureel Ontbijt over de canon van Goeree-Overflakkee, was interactief. Van de bezoekers werd gevraagd mee te denken over de toekomst van Goeree-Overflakkee. Na de uitleg over de vensters van de canon door streekarchivaris Jan Both, ging het publiek per tafel aan de slag over de invulling van het volgende venster.

De canon van Nederland was inspiratie en leidraad voor Jan Both om Goeree-Overflakkee een eigen canon te geven. Niet alleen heel interessant voor de eigen bewoners, maar ook nuttig voor de nieuwkomers, als een soort inburgeringsreis door het verleden van het eiland. Die reis aan de hand van de vijftig vensters van de canon van Goeree-Overflakkee, begint bij de eerste tekenen van bewoning vanuit de IJzertijd (350 v Chr.). Daarna komen diverse onderwerpen aan bod, die vaak staan voor een gehele periode. Gastheer Hans Lammers vroeg naar de criteria, die Jan Both heeft gehanteerd voor de keuze van de vensters. "De grote gebeurtenissen staan vast. Daarnaast is er een keuze gemaakt voor bijvoorbeeld de inpoldering van Dirksland. Dit staat dan symbool voor alle andere inpolderingen."

De vensters zijn als een ketting met vierkante kralen getekend. Elk venster toont een afbeelding, die kan worden aangeklikt, waarna een schat van informatie wordt prijsgegeven over dit onderwerp. De informatie kan altijd worden aangevuld. Dat tekent meteen het probleem van een uitgave van de canon in boekvorm. Dat is wel iets wat Jan Both bezighoudt. Maar daar zullen dan eerst financiën voor gevonden moeten worden.

Samen een blik op de toekomst
Na veel verhalen en anekdotes over het verleden door Jan Both, werd de inzet gevraagd van de bezoekers van het Cultureel Ontbijt. De opdracht was om mee te denken over de invulling van het volgende venster van Goeree-Overflakkee. Elke tafel ging aan de slag en rapporteerde de resultaten. 'Goeree-Overflakkee als Groen Hart tussen Rotterdam en Antwerpen met het uitbouwen van recreatiemogelijkheden. Een duurzaam eiland dat na samenvoeging meer ruimte en tijd heeft voor cultuur en agricultuur, waarbij meegegaan wordt met veranderingen. Verbinding in verscheidenheid met het water als verbindende factor. Een eiland uit twee gemeenten, waarna nooit meer over samenvoeging wordt gepraat. (uiteraard uit Goereese hoek). Natuur ook toegankelijk maken voor mensen. Als we recreatie belangrijk vinden, moeten we zorgen dat de basisvoorzieningen en randvoorwaarden aanwezig zijn. Toerisme combineren met natuurontwikkelingen. De leefbaarheid van de kleine kernen behouden. Meer ruimte voor andersdenkenden, activiteiten op zondag en geloof meer als privézaak', waren enkele van de uitkomsten van de verschillende groepjes. Welk plaatje symbool gaat staan voor de komende tijd, werd nog niet helemaal helder. De toekomst zal het leren!

De canon is makkelijk te vinden via de webpagina van het streekarchief (www.streekarchiefgo.nl). Ook via zoekmachines is de 'canon van Goeree-Overflakkee' snel te vinden. In de rondvraag van het cultureel ontbijt meldde Jaap van Nieuwenhuyzen dat op de tweede paasdag, 25 april 2011, een bustocht zal worden georganiseerd waarbij het landschap (tulpen) en de landbouw (KijkbijdeBoer) op Goeree-Overflakkee centraal staan.

Het volgende cultureel ontbijt is op de 'Molendag en KunstKijk' 14 mei 2011 op molen De Korenbloem in Sommelsdijk. Organisatie Stichting Podium Goeree-Overflakkee.