Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

CvdK: Plaats voor vluchteling in elke gemeente

Foto

Commissaris van de Koning Jaap Smit wil dat alle gemeenten in de provincie Zuid-Holland meedoen aan de opvang van vluchtelingen. Dat zei hij in zijn traditionele nieuwjaarstoespraak 2016 in het provinciehuis. Hij sprak daarin zijn respect uit voor burgemeesters, colleges en gemeenteraden die zoeken naar mogelijkheden om vluchtelingen een plek te geven.

De commissaris: "In sommige gemeenten kan alleen kleinschaliger opvang geregeld worden, maar ik verwacht echt van elke gemeente in deze provincie dat een bijdrage wordt geleverd. Dat is geen gemakkelijke opgave, waarbij goed luisteren en overtuigen van groot belang zijn. En de provincie werkt mee met inzet van ons ruimtelijk instrumentarium en door een platform voor overleg en coördinatie te bieden."

Volgens Smit is het noodzakelijk iedere vluchteling, die hier nu is, opvang te bieden. Hij maakte daarbij wel een kanttekening: "Op Europees niveau moeten maatregelen worden genomen om de instroom terug te brengen naar behapbare grootte. Alleen dan wordt het in Europa en dus ook in ons land gemakkelijker om tot breed gedragen besluiten te komen."