Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

De Catharinaburg spaart voor duofiets

Foto

Careyn Dagverzorging 'de Catharinaburg' in Dirksland is er voor de ouderen die vanwege ziekte, leeftijd, gebonden problematiek (vergeetachtigheid) of handicap verzorgd worden door hun partner of thuiszorg. Ouderen worden vaak door de klachten gehinderd in het leggen en onderhouden van sociale contacten en een zinnige dagbesteding.

Veelvuldig is er ook sprake van een zware belasting voor de dagelijkse verzorger(s). Een team van verzorgenden en een activiteitenbegeleider verzorgt, begeleidt en stimuleert de deelnemers in een vertrouwde omgeving, die veel weg heeft van een woonkamer. Het programma bestaat uit veelal alledaagse dingen: samen koffie drinken en eten, activiteiten (zoals puzzelen, samen creatief bezig zijn, in groepsverband of individueel enz.) het vernieuwen van sociale contacten, en waar nodig lichamelijke verzorging of beweging. 

Duofiets
Via de van Breugel Group heeft de organisatie voor 3 weken een duofiets te leen gehad voor de dagverzorging om uit te proberen. Dit was zo'n succes, de bezoekers en de medewerkers genoten ervan. Voor veel mensen is het niet meer mogelijk om zelfstandig te fietsen. De duofiets is dan een uitkomst, een begeleider zit op de bestuurdersstoel en stuurt en remt. Mocht de bezoeker vermoeid zijn en even zou willen uitrusten, dan kan dit, want dan stopt de bijrijder met trappen en gaat de begeleider verder. De duofiets heeft vele voordelen,de bezoeker komt buiten, kan de omgeving verkennen, het is belangrijk voor ouderen om in beweging te zijn en je bent één op één bezig. Voor sommige mensen is het fijn om even samen met een begeleider te zijn. Praten gaat dan soms makkelijker, even individuele aandacht voor de ander.

Reacties van bezoekers die op de fiets hebben gezeten:

"Geweldig, ik heb al zo lang niet meer gefietst, wat heerlijk om zo in de polder te fietsen."

"Toen we een rondje gingen fietsen in het dorp, zag ik zoveel plekjes die ik nog herkende van vroeger, m'n geboortestraat, waar ik heb gespeeld als kind, er kwamen zoveel herinneringen naar boven."

"Doordat ik zo slecht kan zien, kom ik weinig buiten, door de fiets heb ik beweging en de natuur ruikt heerlijk!"

"De mensen in het dorp vonden het ook leuk om ons zo te zien, ze waren nieuwsgierig en en vroegen ons naar de fiets en we maakten gelijk een praatje."

"Ik ben samen met de begeleidster naar de groentenboer in het dorp geweest en hebben we fruit gehaald voor de bowl, ik vond het heel leuk en heb voor mezelf ook wat lekkere dingen gekocht. Normaal neemt mijn dochter dat voor me mee, maar nu kon ik dat zelf doen."

"Volgende keer wil ik graag naar de supermarkt!"

Zoals u aan bovenstaande reacties kunt merken is zo'n fiets heel belangrijk, niet alleen voor de beweging maar ook om de maatschappelijke betrokkenheid bij het dorp, eigen keuzes kunnen maken en het gevoel van eigenwaarde als er een ronde is gefietst.

De aanschaf van zo'n duofiets is uiteraard erg kostbaar. Samen met de bezoekers zijn de medewerkers van de Dagverzorging hard aan het sparen voor de Duofiets. Ze zijn een winkeltje opgestart waar spulletjes worden verkocht (die de bezoekers zelf hebben gemaakt) en kleine cadeautjes. De opbrengst hiervan gaat in de spaarpot voor de duofiets.

Men zoekt nog sponsors die de organisatie hierbij wil helpen. Bent u, of uw bedrijf bereid om de organisatie te helpen sparen/sponsoren, dan kunt u contact opnemen. U zou er heel veel bezoekers blij mee maken. Voor verdere informatie hierover kunt u contact opnemen met Anja t'Mannetje of Masja Leffers op telefoonnummer 0187-488081 of via dagverzorging@careyn.nl.

Giften zijn van harte welkom en kunnen gestort worden op Stg. TMGO inz Thuiszorg,

ING 67.68.60.338 t.n.v. L.M. Kraaijo-Koppenaal. ovv gift duofiets Catharinaburg

Of heeft u thuis nog spulletjes staan waar u niets meer mee doet? Men zoekt nog goede spulletjes die ze kunnen verkopen in het winkeltje ten behoeve van de duofiets.