Delegatie Britse luchtmacht bezoekt Goeree-Overflakkee

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2013 zijn in de verschillende dorpskernen van Goeree-Overflakkee de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Op die dag zullen de ouderen onder ons ongetwijfeld terugdenken aan de momenten waarbij zij en andere inwoners van Goeree-Overflakkee geconfronteerd werden met oorlogshandelingen, met alle ellende die daarvan het gevolg was.

Dit begint al op 10 mei 1940, de allereerste dag van de oorlog. In de middag komen twee vliegtuigen neer op ons eiland. Een Nederlands toestel van het type Fokker C-V, wordt door drie Duitse jachttoestellen gedwongen een landing te maken bij de Proostweg te Sommelsdijk. Beide piloten overleven dit. Het dreigt een vergeten voorval te worden; reden waarom de stichting vergevorderde plannen heeft om de bemanning van de Fokker C-V van 10 mei 1940 in herinnering te houden. Dit onder andere door een paneel. Een bevriende onderzoeker heeft het voorval inmiddels tot in detail uitgezocht, waarbij onder meer de families van de beide vliegers zijn gevonden. Dit verhaal wordt te zijner tijd gepubliceerd.

Een tweede voorval op 10 mei betreft een Brits toestel. Die middag voeren zes Britse vliegtuigen op verzoek van de Nederlandse regering een aanval uit op vliegveld Waalhaven bij Rotterdam. De toestellen zijn afkomstig van het Royal Auxiliary Air Force (RAuxF) No. 600 'City of London' squadron. De piloten worden ook ‘weekendvliegers' genoemd omdat ze vrijwilligers zijn die hun vliegvaardigheden in hun vrije tijd bijhouden. Van de zes Britse vliegtuigen worden er bij de aanval op Waalhaven vier neergeschoten. Een vijfde toestel kan ternauwernood een noodlanding maken op de slikken bij Herkingen. De beide vliegers overleven dit voorval en kunnen enkele dagen later terugkeren naar Engeland. Slechts één toestel keert terug in Engeland. De weekendvliegers betalen een hoge prijs, want zeven vliegers verliezen hun leven die middag.

De stichting WO2GO verzorgt sinds enkele jaren het jaarlijkse bezoek op 4 mei van het huidige, nog steeds bestaande RAuxF squadron. Het squadron legt dan kransen te Crooswijk, Piershil en Spijkenisse op de zeven graven van de destijds omgekomen vliegers. Dit jaar heeft het squadron ook Goeree-Overflakkee bezocht. Onder begeleiding van Kees Stoutjesdijk van de stichting, werd een bezoek gebracht aan de plaats waar het vijfde toestel destijds is neergekomen. Ter plaatse heeft de stichting WO2GO in 2010 een paneel geplaatst waarvoor de RAuxF delegatie veel waardering had. Daarna is het squadron langs enkele panelen geleidt, waar andere droevige voorvallen van de Britse luchtmacht worden herinnerd. Er was tevens een RAF film team aanwezig, dat opnames heeft gemaakt voor Britse en Canadese kranten en televisie. Tegelijk werd de kleurenpracht van de velden bloeiende bloemen gebruikt voor een paar fraaie foto's ten behoeve van de Armed Forces Day op 29 juni 2013, wanneer de Britse strijdkrachten hun militairen gedenken.