Nu op de radio: De late avond

Deltawind steunt onderwijsproject duurzame techniek

Foto

Je wilt een windmolen op je school maar de praktische realisatie en het geld zijn een struikelblok. Wat doe je dan? Basisschool de Molenvliet in Stad aan 't Haringvliet is op zoek gegaan naar samenwerking. Bij Edudelta Collega is een groep leerlingen aan het werk gegaan om de technisch kant van de vraag op te lossen. Coöperatie Deltawind heeft de benodigde generator gesponsord. Begin maart 2012 kwamen leerlingen van de Molenvliet en Edudelta, samen met projectleider Jan Roedoe uitleggen welke kansen ze zien om technisch en duurzaam onderricht te combineren.

De Molenvliet, de eerste Ecoschool in Nederland met drie groene vlaggen, is al ver gevorderd met het integreren van duurzaamheid in hun schoolplan. Deltawind en de Molenvliet kennen elkaar ook goed, want al drie keer heeft Deltawind haar aanmoedigingscheque aan deze school uitgedeeld.

Een van de duurzame maatregelen op de basisschool heeft betrekking op waterbesparing. Een groepje leerlingen heeft, met hulp van volwassenen uit het dorp, een plan uitgedacht voor beperking van het waterverbruik in de toiletten. En dat plan is inmiddels gerealiseerd, waarbij materialen zijn hergebruikt. Als aanvulling heeft men een windmolen op het oog. De elektriciteit hiervan moet een pompje in het spoelsysteem aandrijven. Omdat hier meer technologie bij nodig is, is aansluiting gezocht bij Edudelta. Vervolgens zijn de vakgroepen Installatietechniek en Energie&Constructie bij het project betrokken. Er is onderzoek gedaan naar de beste vorm voor een windmolen op het dak van de school en deze is inmiddels gebouwd. Een onderdeel is te moeilijk om zelf te maken, en dat is de generator. Die moet dus worden aangekocht en Deltawind was bereid die te betalen. Wel wilde het bestuur graag geïnformeerd worden over het totale project. Een delegatie van de beide scholen is gewapend met een powerpoint presentatie op bezoek gegaan bij Deltawind en heeft in de bestuursvergadering haar verhaal gedaan. Het bestuur was zeer lovend over het plan en de vindingrijkheid bij de uitvoering.

Inmiddels is het plan uitgewerkt om het lesmateriaal en de bouwtekeningen van het totale project, van wateropvang tot windmolen, ter beschikking te stellen aan andere scholen. Dit zal vanaf september 2012 worden opgepakt door een Ondernemersklas bij Edudelta. Aan Deltawind is gevraagd of zij zich op langere termijn wil verbinden aan de ondersteuning van dit educatieve project. Dat wil het bestuur graag toezeggen, omdat het bevorderen van technisch onderwijs voor duurzame ontwikkeling belangrijk wordt gevonden. Het project wordt gezien als een goede stimulans om kinderen op de basisschool geïnteresseerd te krijgen in techniek.

Op de foto:
Stein en Sera van basisschool de Molenvliet en Pieter en Rens van Edudelta samen met Jan Roedoe bij het bestuur van Deltawind.