Dierenambulance Goeree-Overflakkee bijna vijf jaar

Foto

In 2016 bestaat de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid, afdeling Goeree-Overflakkee, vijf jaar. Met een vaste ambulance op het eiland staat de stichting met 17 actieve vrijwilligers zeven dagen per week dag en nacht klaar voor het welzijn van vrijwel alle dieren, met uitzondering van vee. Dood, gewond, aangereden of aan komen lopen, dat maakt hierbij niet uit. In alle gevallen kan een beroep worden gedaan op de dierenambulance.

Naast het bieden van hulp op Goeree-Overflakkee komt de ambulance ook vaak in actie in de omgeving van Spijkenisse en Rotterdam waarmee de stichting een samenwerkingsverband heeft. De wagen is uitgerust met onder andere een slangenhaak, schepnetten, een kennel, diverse dierenmandjes en een brancard. Om zwanen uit het water te krijgen beschikt de ambulance over een groter schepnet. Doordat een hond onlangs met zijn kop vastzat in een betonnen steen maken een hamer en breekijzer tegenwoordig ook onderdeel uit van de uitrusting. Wat af en toe nog wel gemist wordt, is een klein bootje.

Veel mensen denken dat, wanneer zij een dierenambulance inschakelen, zij zelf moeten opdraaien voor de kosten. Onterecht, deze komen volledig voor rekening van de Dierenbescherming. Indien een dier echter weer thuis kan worden gebracht, komen de kosten voor rekening van de eigenaar. Wat bij veel mensen ook niet bekend is, is dat zij een beroep kunnen doen op de dierenambulance voor het transport van een huisdier van of naar een dierenarts of pension. De dierenambulance kan ook ingeschakeld worden voor vervoer van overleden huisdieren en het verzorgen van crematie en uitvaart ervan.

De dierenambulance is te bereiken op nummer 0900-1120000. Op Facebook worden de ervaringen gedeeld. Mocht u deze willen volgen, meldt u zich dan aan op https://www.facebook.com/groups/609938345757697. Meer informatie is te vinden op www.dazhz.nl.

Door Hilbert van Bennekom