Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Draaiboek Kerk en Crisis in de gemeente Goedereede

Foto

Onlangs overhandigde een aantal vertegenwoordigers van de kerken in de gemeente Goedereede het nieuwe Draaiboek Kerk en Crisis aan burgemeester Ger van de Velde-de Wilde. Het draaiboek voorziet in de structuur voor hulp en pastorale zorg die kerken bieden bij rampen en andere calamiteiten. Daarmee wordt de samenwerking tussen gemeente en kerken geborgd op het gebied van geestelijke verzorging.

De gezamenlijke kerken in de Gemeente Goedereede verlenen hulp- en pastorale zorg aan slachtoffers, hun verwanten, hulpverleners en overige betrokkenen bij rampen en andere calamiteiten. Daartoe richtten zij het Platform Kerk en Crisis op.

Het Platform schreef een draaiboek voor de geestelijke verzorging in geval van een crisis. Het draaiboek is ingepast in het crisisplan van de gemeente Goedereede en wordt gebruikt als de gemeente daarom vraagt.

De vertegenwoordigers van het Platform overhandigden het Draaiboek Kerk en Crisis aan burgemeester Ger van de Velde-de Wilde van de gemeente Goedereede. "Het tot stand komen van het draaiboek is een prachtig voorbeeld van de interkerkelijk samenwerking binnen onze gemeente", aldus de burgemeester.

Een belangrijk onderdeel van het draaiboek is de belboom. De tabel met telefoonnummers garandeert de bereikbaarheid van de geestelijk verzorgers. De opstellers van het draaiboek onderkennen dat het actueel houden van de belboom van essentieel belang is.

Bij rampen waarbij meerdere personen betrokken zijn, vinden de kerken het van belang om gezamenlijk naar buiten te treden. Het draaiboek is een goed voorbeeld van de interkerkelijke samenwerking in de gemeente Goedereede. De pastorale werkers zullen op verzoek ook meedraaien in de crisisoefeningen die de gemeente regelmatig houdt.

Meer informatie over het Draaiboek Kerk en Crisis is te verkrijgen bij het heer A.C. Lokker van het Platform Kerk en Crisis. Hij is bereikbaar op nummer 0187-681212 of per e-mail; a.c.lokker@kliksafe.nl.