Nu op de radio: Archipel bij nacht

Drank- en drugsgebruik jongeren besproken in Den Bommel

Op maandag 18 februari 2008 heeft de gemeente Oostflakkee in Den Bommel een bijeenkomst over verslavingspreventie georganiseerd. Vanuit een eerdere bijeenkomst met de kerken bestond de behoefte om met de andere verenigingen en stichtingen in Den Bommel te praten over het drank- en drugsgebruik onder de eigen jongeren. De komende maanden wil de gemeente ook een soortgelijke bijeenkomst verzorgen in de andere kernen.

Geheim van Goeree-Overflakkee besproken
Onder de naam 'Geheim van Goeree-Overflakkee' werken de vier gemeenten op het eiland samen om het drugsgebruik en de overmatige alcoholconsumptie onder jongeren tegen te gaan en om het probleem onder de aandacht te brengen bij de bevolking. In het kader van de verslavingspreventie is de bijeenkomst in Den Bommel georganiseerd. Vertegenwoordigers van verschillende kerken, de voetbalvereniging, de muziekvereniging, de Oranjevereniging, Stichting De Bommelstee, de basisschool, de politie, de Wmo-adviesraad, Moedige Moeders, Bouman GGZ, GGD Zuidhollandse Eilanden en Stichting De Hoop waren bij deze bijeenkomst aanwezig. Het doel van de avond was om kennis met elkaar te delen, de eigen bewustwording te vergroten en te kijken vanuit ieders eigen verantwoordelijkheid welke rol zij kunnen vervullen in de preventie.

Wethouder Petra 't Hoen leidde de bijeenkomst. In haar openingswoord gaf zij aan dat er in Oostflakkee, en dus ook in Den Bommel, jongeren zijn die teveel drinken en/of drugs gebruiken. "Gelukkig is er met grote groepen jongeren niks aan de hand, maar de groep die wel gebruikt baart de gemeente zorgen", aldus de wethouder. "Niet alleen lopen zij zelf gezondheidsrisico's, ook veroorzaken zij soms overlast of brengen zij de openbare orde en (verkeers)veiligheid in gevaar".

Als inleiding op de avond gaven medewerkers van Bouman GGZ, GGD Zuidhollandse Eilanden en Stichting De Hoop informatie over de gevaren van drinken op jonge leeftijd en de schade die dat veroorzaakt. Uit onderzoek dat gehouden is door de GGD en Bouman GGZ blijkt dat het alcoholgebruik onder jongeren tussen de 13 jaar en 17 jaar hoger is op de Zuid-Hollandse Eilanden dan het landelijk gemiddelde. Daarbij komt dat het alcoholgebruik op Goeree-Overflakkee zelfs hoger ligt dan het gemiddelde op de Zuid-Hollandse Eilanden. Daarnaast blijkt het harddrugsgebruik onder jongeren van Oostflakkee twee keer zo hoog te liggen als elders op het eiland.

Na deze inleiding vond een levendige discussie plaats. Hierin kwam naar voren dat ook jongeren in Den Bommel te vroeg, te veel en te vaak drinken en drugs gebruiken. Dat kan op deze leeftijd al snel leiden tot hersenschade. Ook werd geconstateerd dat kinderen met mogelijke problemen en hun ouders moeilijk zijn te bereiken. De aanwezigen waren het erover eens dat verslavingspreventie pas echt kan werken als zowel de ouders als de jongeren zelf vanuit verschillende hoeken voortdurend dezelfde boodschap krijgen. Hierin kunnen de verenigingen en stichtingen een belangrijke rol vervullen. "Wij zijn verantwoordelijk voor onze kinderen. Laten wij dan ook onze krachten bundelen en het probleem bespreekbaar maken. Het verenigingsleven is heel actief in Den Bommel en kan een belangrijke rol in het voorkomen en signaleren van problemen spelen. Niet de kop in het zand steken, maar elkaar erop durven aanspreken", aldus wethouder 't Hoen.