Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Drank kopen door jongeren nog te makkelijk

Drankmisbruik door jongeren is een landelijk probleem. De misbruikcijfers op Goeree-Overflakkee niet lager dan het landelijk gemiddelde. Om de verkrijgbaarheid van drank aan jongeren te beperken, bepaalde de overheid minimumleeftijden in de Drank- en Horecawet. Ook de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee dienen deze wet te handhaven. Enige tijd geleden voerde het ISGO een onderzoek uit naar de verkrijgbaarheid van alcoholhoudende drank door jongeren.

Een tweetal ‘mystery guests' bezocht alle supermarkten en slijterijen op het eiland. Twee jongeren, van 12 en 16 jaar oud, probeerden in elke slijterij en supermarkt drank te kopen, terwijl ze nog niet aan de leeftijdsgrens voldeden. Een aantal ondernemers hield zich keurig aan de wettelijke afspraken. Zij wezen de jongeren direct de deur als de leeftijd niet te achterhalen bleek. Maar over het algemeen viel het resultaat tegen: Het onderzoek toont aan dat jongeren toch te makkelijk alcoholhoudende dranken kunnen aanschaffen op Goeree-Overflakkee.

Bij een derde van de pogingen lukte het een 12-jarige jongere om zwak alcoholhoudende drank in de supermarkt te kopen. Bij de slijterijen was het nog minder goed gesteld. Daar was het voor een 16-jarige in 72% van de pogingen mogelijk om sterke drank te kopen. De vier gemeenten gaan op basis van dit rapport de handhaving verder prioriteit geven. Er is een handhavingsprotocol dat in het uiterste geval tot sluiting van een verkooppunt kan leiden.