Nu op de radio: Archipel bij nacht

Droogte gevaar voor duinen Goeree-Overflakkee

logobrandweerDe huidige droogte brengt ook risico's met zich mee voor de duinen op Goeree-Overflakkee. Het risico bestaat uit een combinatie van factoren. Droogte, wind en windrichting, tijd van het jaar (is de sap stroom in de beplanting voldoende opgang) en vooral de soort vegetatie en toegankelijkheid van de duinen voor het publiek. Dit betekent veelal dat bij een neerslagtekort de maanden maart en april de grootste risico's geven.

Begin 2011 heeft de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond) een inventarisatie gemaakt van de duingebieden in de gebieden Goeree-Overflakkee, Voorne Putten en Hoek van Holland om te zien waar welke risico's zijn en de mogelijke gevolgen bij brand. Op Goeree-Overflakkee zijn enkele hotspots wat betreft de vegetatie. Maar doordat het in het verleden niet gewoon is geweest campings in de duinen te plaatsen is de kans op grote branden minder groot dan in andere gebieden. 

In geval van brand zal de brandweer snel opschalen naar hoge prioriteit (voor veel materiaal en materieel) en afhankelijk van de windrichting zullen er zo snel mogelijk stoplijnen gecreëerd worden (plaatsen waar de brand door massale inzet tegen gehouden zal worden). Sommige gebieden zullen afbranden omdat ze voor de brandweer niet of nauwelijks toegankelijk zijn.

De tip is heel simpel: Geen vuur in de natuur!