Nu op de radio: Archipel bij nacht

Drukke dagen voor de KNRM

logoknrmWoensdag 13 juli om 11:41 uur werd de bemanning van de reddingboot Griend van KNRM station Ouddorp door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een jacht in problemen op de Grevelingen. Bij navraag bij het Kustwacht Centrum hoorde men dat er een 112 melding door de eigenaar van een jacht was gedaan dat de motor er mee gestopt was en ze dreigden vast te lopen op de zuidpunt van de Veermansplaat op de Grevelingen.

Ook werd vermeld dat er paniek was omdat er een kind aan boord was. Met spoed werd vetrokken en via de Paardengeul naar de zuidkant van de Veermansplaat gevaren. Daar werd echter niets aangetroffen. Weer werd contact gezocht met het Kustwacht Centrum. Deze wist op dat moment te melden dat de eigenaar van het jacht de motor weer aan de praat had en richting de haven van Bommenede voer omdat het te slecht was om door te varen naar Brouwershaven. Het scheepje, de Gravelax van 8,00 meter lengte met drie personen aan boord, werd opgezocht en begeleid naar de haven van Bommenede. Hierna keerde de reddingboot terug naar station.

Neeltje Struijs in actie met Noordwest 8
Donderdag 14 juli 2011 om 12:40 uur werd de bemanning van de reddingboot Neeltje Struijs van KNRM station Stellendam door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een kajuitjacht in problemen op het Haringvliet. Er werd uitgevaren bij Noordwestenwind 8 en regen. Het bootje, de Scarlet Runner van 7,00 meter lengte met twee personen aan boord, lag aan een moring op het Haringvliet en was overvallen door het slechte weer. De mensen hadden hun bijboot al verspeeld en de motor was niet sterk genoeg om weg te komen. Er werd een sleepverbinding gemaakt en het jacht naar de Marina in Stellendam gebracht.

Hulpverleners verontwaardigd over windsurfer
Donderdag 14 juli 2011 om 14:10 uur werd de bemanning van de Griend door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een windsurfer in problemen tussen Den Osse en de haven van Scharendijke op de Grevelingen. Met de reddingboot Griend werd uitgevaren bij windkracht Noordwest 8 en een golfhoogte van meer dan twee meter op de Grevelingen. De melding kwam van surfcentrum Brouwersdam. De Griend heeft zoekslagen gemaakt tussen Den Osse en de haven van Scharendijke. In overleg met het Kustwacht Centrum werd ook de Baron van Lynden gealarmeerd om mee te helpen zoeken. De beide reddingboten hebben samen het gebied meerdere keren afgezocht totdat de melding van het surfcentrum kwam dat de surfer inmiddels veilig aan de wal was aangekomen en zijn surfspullen in zijn auto had geladen. Door een medewerker van het surfcentrum is de Duitse surfer aangesproken maar de man stapte snel in zijn auto en is weggereden. Beide boten konden hierna terug naar station. Voor deze actie waren de volgende eenheden opgeroepen: politie Zeeland die met een auto de oevers heeft afgezocht; de Ouddorpse reddingsbrigade die met een auto de binnenkant van de Brouwersdam heeft afgezocht, en de KNRM Ouddorp met de reddingboten Griend en Baron van Lynden.

Twee zwemmers in problemen
Vrijdag 14 juli om 15:40 uur werd de bemanning van de Baron van Lynden door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor twee zwemmers in problemen t.h.v. het Flauwe werk bij de reddingspost van de Ouddorpse reddingsbrigade (ORB). Ook de reddingboot Antoinette van Stellendam was hiervoor gealarmeerd. Tijdens het lanceren van de Baron van Lynden kwam via de Kustwachtpost Ouddorp het bericht dat de beide zwemmers veilig en in goede gezondheid op het strand stonden en werden opgevangen door de ORB (Ouddorpse Reddingsbrigade).