Nu op de radio: Archipel bij nacht

Drukke zaterdag voor de Griend

logoknrmZaterdag 9 juli 2011 om 14:04 uur werd de bemanning van de reddingboot Griend van KNRM station Ouddorp door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een jacht aan de grond bij de Kleine Veermansplaat op de Grevelingen.

Bij navraag bij het Kustwacht Centrum zou het gaan om een huurjacht van verhuurbedrijf Aquavitesse uit Bruinisse wat aan de grond was gelopen op de ondiepte vlieger op de Grevelingen. Ook zou er een boot van de verhuurder bezig zijn om het jacht los te trekken. Met de reddingboot Griend vertrokken richting het jacht. Daar aangekomen werd het jacht La Mia Calma van 11,60 meter en met 6 personen aan boord, aangetroffen. Er werden 2 opstappers overgezet om een sleepverbinding te maken en het jacht werd, samen met behulp van het bootje van de verhuurder, losgetrokken. Na controle op schade kon het jacht op eigen kracht haar weg vervolgen. De Griend keerde hierna terug naar station.

Zaterdag 9 juli om 15:15 uur op de terugweg van de vorige actie en bijna bij het boothuis, werd de bemanning van de Griend opgeroepen door de Kustwachtpost Ouddorp dat er aan de zuidkant van de Hompelvoet een kleine open visboot met 2 personen waarvan 1 klein kind op de stenen zeewering was gestrand.

Direct werd met de Griend omgekeerd en met spoed richting de zuidkant van de Hompelvoet gevaren. Ter hoogte van de G41 werd het bootje half gezonken en half op de strekdam aangetroffen. Er werden 2 bemanningsleden afgezet op de strekdam om de 2 personen naar de Hompelvoet te helpen. Ze hadden het niet koud en mankeerden niets. Het kleine visbootje en alle losse spullen werden geborgen en meegenomen naar de aanlegsteiger op de Hompelvoet. Daar werd het visbootje verankerd op de wal en de 2 personen en hun spullen meegenomen naar Ouddorp waar ze een warme douche konden nemen en vervoer naar Bruinisse konden regelen.

Zaterdag 9 juli om 17:13 uur werd de bemanning van de Griend door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een jacht aan de grond op de Grevelingen bij de aanloop van het haventje Stampersplaat.

Er werd vertrokken richting de Stampersplaat via de rede van Brouwershaven. Daar aangekomen werd het jacht van verhuurbedrijf Aquavitesse van 11,70 meter lengte en met 6 personen aan boord aangetroffen. Door een navigatiefout was de verkeerde kant van de boei met het aanlopen van de boei van het haventje gepasseerd en daardoor was het jacht aan de grond gelopen. Er werd een sleepverbinding gemaakt en het jacht losgetrokken. In dieper water werd een stopzak geplaatst omdat het jacht zonder roer niet te slepen was en zo richting Bruinisse naar het verhuurbedrijf en een gereedstaande kraan gesleept. Vlak voor de haven werd het jacht langszij genomen en afgemeerd aan de steiger. Hierna keerde de Griend weer terug naar station.