Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Edudelta Cheque van 2.750 euro voor Alp d'Huzes en KWF

Foto

Donderdag 8 april 2010 overhandigden de eerste klas leerlingen van het Edudelta College te Middelharnis een waardecheque van 2.750 euro aan Marc van Zwiene van de organisatie Apl d'Huzes. Hij draagt dit op zijn beurt weer voor de volle 100% af aan het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds) voor kankeronderzoek.

Dit fantastische bedrag haalden de leerlingen bijeen met allerlei sponsoractiviteiten in het kader van hun project 'maatschappelijke stage' en de 'Doedag' die daarop volgde.

In het voortraject hebben hun docenten hen hier op voorbereid. Zo was er een les over de ziekte kanker. Hierbij werd al gauw duidelijk dat bijna ieder in zijn/haar omgeving wel eens hiermee in contact komt en waren de verhalen die daarbij loskwamen veelal indringend. Ook werd de Body Mass Index (BMI) berekend en gemeten en werd het 'gezond eten' aan de hand van 'de schijf van vijf' behandeld en diverse dagen gepraktiseerd.

Doedag
Donderdagochtend 4 maart 2010 startten de 130 leerlingen met hun praktijkdag, de 'Doedag'. Op locatie Langeweg namen ze een heuse stormbaan waarbij hun inspanningen, voor en na, gemeten werden. Daarna was er de grote sponsor fietstocht. Niet met normale fietsen maar met fietsen waarin excentrisch gespaakte wielen zaten. Deze tocht was spannend, moeilijk en spectaculair. Voor dit alles maakten ze zelf de aanbevelingsbrieven, sponsorkaarten en zamelden ze veel geld in. Samen het fantastische bedrag van 2.750 euro op dat moment.

Van meet af aan had men als goed doel de organisatie Alp d'Huzes gekozen, die op Goeree-Overflakkee in Marc van Zwiene een goede ambassadeur kent. Marc, zelf oud leerling van het Edudelta College (timmeren 1984 - 1987), is met de organisatie Alp d'Huzes in contact gekomen nadat zijn beide ouders zwaar ziek zijn geworden door de vreselijke ziekte kanker.

Zes keer Alp d'Huzes
Op 06-06-2006 is een grote groep hobby wielrenners een sponsoractie begonnen met als tegenprestatie: die dag 6 keer de Alp d'Huez op en af te fietsen. Marc heeft zich spontaan hierbij aangesloten om het lijden van kankerpatiënten te helpen verzachten en gelden in te zamelen voor onderzoek gesteund door het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds). Marc nam donderdagochtend vol trots de cheque in ontvangst en gaf aan geroerd te zijn door deze actie van onze leerlingen. Zijn doel was om 10.000 euro in te zamelen. Met dit bedrag staat zijn inzameling nu op 12.947,50 euro. Hij gaf aan dat hiermee Edudelta, volgens de voorschriften van de organisatie, als sponsor op zijn kleding mag staan. Het totale bedrag via de stichting Alp d'Huzes naar het KWF staat nu al op bijna 5 ½ miljoen. Zij hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid. Als tegenprestatie gaat Marc op 3 juni dit jaar weer 6 keer deze Alpenreus beklimmen.

Negen uur klimmen
Om de leerlingen een indruk te geven hoe zwaar dit is gaf hij aan: "Normaal fiets ik als sportfietser ruim 40 km/uur, maar deze zware klim, van 12 kilometer lengte, kan ik slechts in een tempo van 10 km/uur doen. Ik doe hier gemiddeld 1½ uur over. Dat betekent die dag 9 uur klimmen", aldus Marc, die daarmee opnieuw zijn fantastische tegenprestatie hoopt te leveren. Zelf formuleert hij het als volgt: "Ik wil een kleine prestatie leveren om diegene die een veel grotere strijd leveren te helpen". Op zaterdag 29 mei 2010 vertrekt Marc al naar Frankrijk om daar nog enkel dagen verder te oefenen alvorens aan zijn prestatie te beginnen. Marc traint nu dagelijks stevig en dat was aan zijn figuur al goed te zien. "Een klimmer mag geen grammetje vet onnodig aan zijn lijf hebben, anders lukt dit niet", aldus de klimmer uit Melissant die de 1e klassers van het Edudelta College ontzettend bedankte voor hun prestatie en hen beloofde foto's van de tocht vanuit Frankrijk te zenden.

Energiefietsen
In het weekend dat Marc vertrekt, wordt er in zijn woonplaats Melissant de twee jaarlijkse AMGO manifestatie gehouden in de loodsen en op de terreinen van Mijnders transport. Op deze manifestatie (28 en 29 mei) is het Edudelta College ook present en presenteert men een stel omgebouwde fietsen. Met deze 'energiefietsen', gebouwd door hun afdeling Elektrotechniek, laten de leerlingen de bezoekers zien en vooral zelf voelen hoeveel energie het kost om zes gloeidraadlampen van energie te voorzien versus zes moderne led-lampen. Men doet dit in wedstrijdverband en stelt de deelnemers een klein prijsje in het vooruitzicht. Als tegenprestatie mogen de deelnemers een kleine financiële bijdrage in de collectebus deponeren ten gunste van de actie voor hun oudleerling Marc, Alp d'Huzes en het KWF.

Opgeven is geen optie
Met deze vorm van fietsen wil men solidair zijn met de prestatie van Marc en stil staan bij de dagelijkse prestatie van vele (jeugdige) kankerpatiënten, die het veel energie kost om te vechten tegen hun vreselijke ziekte als kanker. Dit onder het motto van Alp d'Huzes: 'Aanderen faciliteren en inspireren om Goed, Gezond en Gelukkig te kunnen leven met kanker, opgeven is daarbij géén optie'. (zie ook: www.opgevenisgeenoptie.nl of Marc zijn eigen pagina: deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/marcjel/individueel/actie.aspx

(Foto's:Giel Boumans)